Hirdetés

Erre érdemes figyelni, amikor karácsonyi ajándékot vásároltok



|

Egyre gyakrabban ajándékozunk karácsonykor játékot, telefont, számítógépet és egyéb technológiai kütyüket egymásnak, de ilyenkor a biztonság érdekében fontos a körültekintés.

Hirdetés

A karácsonyra való készülődés sokunknak kifejezetten embert próbáló feladat, hiszen a takarítás, a bejglisütés és a favásárlás között még az örökké mardosó kérdés is felbukkan: mit vegyek a másiknak karácsonyra?

A mai világban a technológiai kütyük általában jó választásnak tűnhetnek, hiszen egyszerre szolgálhatják a szórakozást és lehetnek hasznosak, azonban biztonsági kockázatot is jelenthetnek. Az ESET karácsony előtt összeszedte, hogy mire lehet érdemes odafigyelni, ha játékot vagy valamilyen informatikai eszközt vásárlunk.

A játékok esetében viszonylag könnyű a helyzet, hiszen itt az eredeti és megbízható forrásból vásárolt szoftverek jelentik a biztonságos megoldást. Mindig érdemes telepíteni a frissítéseket, melyekkel a fejlesztők sokszor valamilyen biztonsági rést foltoznak be.

Hirdetés

Gyerekek esetében oda kell figyelni a PEGI besorolásra, mely megmutatja, hogy egy adott játékot milyen korosztálynak ajánlanak, és milyen tartalmak találhatóak benne. Fontos tudatosítani, hogy az internetes játékok esetében nem csak kedves emberekkel találkozhatnak, így soha ne adják meg személyes vagy bankkártyaadataikat senkinek privát üzenetben vagy fórumokon.

Az okoseszközök esetében már sokkal inkább ajánlott a vásárlás előtti tájékozódás, hiszen csak megbízható gyártótól érdemes vásárolni; ez legalább annyira vonatkozik a mobilokra és tabletekre, mint azt okosórákra és -karkötőkre vagy bármely más okoseszközre.

Az készülékeken olyan feloldó kódot állítsunk be, mely nem tartalmaz személyes jellegű információkat (születési évet), hiszen ezek nagyon könnyen feltörhetők. Alkalmazásokat csak a hivatalos digitális boltból töltsünk le rájuk és itt is telepítsük mindig a legújabb frissítéseket. 

Laptopok és számítógépek esetében leginkább a tudatos használatra érdemes felhívni a figyelmet, ugyanis itt legalább olyan elővigyázatosság ajánlott, mint az utcára kilépve. Mindenképp legyünk naprakészek az internet veszélyeiből, főleg szülőként, hiszen így tudjuk megóvni gyermekünket. Emellett javasolt az olyan biztonsági szoftverek használata, melyek különböző fenyegetések ellen egyaránt védenek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.