Hirdetés

Erre figyelj, ha nem akarod, hogy elfogyjon a mobilnetes kereted



|

Pörögnek a posztok, görögnek a tartalmak, sorban villannak fel az érdekes videók. Ha beszippant a telefonod, már a hónap közepén elérheted mobilnetkereted felső határát.

Hirdetés

Társadalmunk okostelefon-függő lett, erre egyre több kutatás és elemzés mutat rá megcáfolhatatlanul. Bújjuk a Facebook falát, pörgetjük az Instagramot, faljuk a videókat, és egyre többet vásárolunk, játszunk, beszélgetünk mobilunk képernyőjét bámulva. A rengeteg alkalmazás (pláne a játékok, videók) útközben felzabálja az adatforgalom felhasználható mennyiséget, így manapság már komoly takarékossági akciótervet kell kidolgozniuk azoknak, akik 1-2 GB havi adatkereten belül maradnának.

Bár a koronavírus miatt kényszerű home office-ra kötelezett dolgozóknak látszólag nem kell figyelniük a számlálót, elég egy munkanapi internetleállás ahhoz, hogy a backupnak használt mobilnetkeretből minden kilobyte hasznos helyre kerüljön. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan tarthatod kordában készülékeid mobilnetéhségét.

Hirdetés

Applikációanalízis

Gondoltad volna, hogy a Facebook havonta akár 10 GB-nyi adatforgalmat is képes kimeríteni? Intenzív használat mellett még egy böngésző is össze tud szorgoskodni több GB-nyi forgalmat, sőt igazán hajmeresztő számokat láthat az is, aki éjjel-nappal az Instagram frissítéseit követi. Ahhoz, hogy megértsd, hol érdemes meghúznod a nadrágszíjat, előbb nem árt tisztában lenned saját mobilhasználati szokásaiddal. Szerencsére ezt az Android és az iOS is nyomon követi, így bármikor megtekintheted a mérések eredményeit. Nagyobbrészt az Android beállításain keresztül mutatjuk be a takarékos rendszerfunkciókat.

Androidos készülék tulajdonosaként az elemzéshez keresd fel a Beállításokon belül a [Kapcsolatok] (vagy Hálózat) menüpontot, azon belül is az [Adathasználat] funkciócsoportot.

Az itt található menü és az egyes hivatkozások gyártónként, Android-verziónkként eltérhetnek, ám alapvetően itt lehet megtekinteni, mely alkalmazások generálják készülékeden a legnagyobb adatforgalmat, valamint mekkora a teljes fogyasztásod. Több hónap adatáról kapsz kimutatást visszamenőleg, javasolt a top öt applikációt célba venned, esetleg azokat a programokat, amelyekhez megmagyarázhatatlanul magas szám társul.

E menün belül beállíthatod a számlázási ciklusodat, a rendelkezésedre álló adatmennyiséget, valamint azokat a határértékeket, amelyek átlépésekor a rendszer figyelmeztetést küld majd neked. Sok gyártó eszközében itt megtalálható egy adattakarékos üzemmód, amely rendszerint a háttérben történő frissítéseket igyekszik minimalizálni. Utóbbit célszerű a mobilnetkereted határaihoz közeledve bekapcsolni, manuálisan vagy automatikus módon.

Tilt, tűr, támogat

Az elemzés birtokában már bátran hozzákezdhetsz az applikációk adathasználatának korlátozásához. Elsőként érdemes letiltanod, törölnöd azokat a programokat, amelyeket már hónapok óta nem használsz, hogy azok ne terheljék tovább a mobilodat. A Beállításokon belül az [Alkalmazások] funkciócsoportban ezt követően keresd meg a készüléked leginkább adatéhes appjait.

Az egyes szoftvereken belül megnézhetők azok mobiladat-használati jellemzői, az Android már különbontva tünteti fel az előtérben és a háttérben zajló letöltéseket. Ha azt látod, hogy a vizsgált program túl sok adatot tölt le a háttérben, passzívan, akkor vond meg tőle ugyanitt a [Háttérbeli adathasználat engedély]-t.

Ezt követően keresd fel az adott programokat, hiszen lehet, hogy azokon belül is találhatsz adathasználati beállításokat. Léteznek olyan programok, amelyeknél például megadható, hogy az adataikat csak Wi-Fi-lefedettség alatt frissítsék (például OneDrive, Google Fotók) - ha ez rendelkezésre áll, ajánlott azt aktiválni. Ezenfelül, amennyiben megoldható, a videók felbontását vedd le HD-ről SD-re, és lehetőleg minél több filmed, zenéd legyen meg lokálisan.

Utóbbihoz elképzelhető, hogy külön előfizetés szükséges (például a Spotify, a Deezer, az HBO Go és a Netflix is rendelkezik offline szinkronizáló képességekkel). Ha pedig a fenti beállítások mellett is azt tapasztalod, hogy trükköznöd kell számlázási ciklusod végén, telepíts kifejezetten adattakarékos applikációkat (mint az Opera Mini, a GlassWire vagy a NordVPN). Javasoljuk továbbá egy VPN-szolgáltatás igénybevételét, ennek segítségével kevesebb kockázattal kapcsolódhatsz rá az utadba kerülő ingyenes Wi-Fi-hálózatokra.

Fekete öves tippek

Ha a klasszikus, adattakarékos beállítások, teendőlisták nem oldják meg a problémádat, kénytelen leszel elgondolkozni díjcsomagváltáson, netán egy másodlagos SIM-kártya beszerzésén. Utóbbi logikus módon csak dual SIM-képes készülékek tulajdonosainak jelenthet megoldást, ám e módszerrel könnyen kiegészítheted meglévő díjcsomagodat egy nagyobb vagy bizonyos appokat (jellemzően a Facebookot) tekintve korlátlan adatforgalmat kínáló csomaggal.

Az azonnal elinduló videókat nem árt emellett minden applikációban kikapcsolnod, sőt extrém esetben akár a 4G-ről a 3G hálózatokra váltással is korlátozhatod az applikációk rendelkezésére álló sávszélességet.

Végezetül ne csak a mobilodat állítsd át, arra is figyelj, hogy a készüléked által kínált hotspotot windowsos gépeid forgalmi díjas kapcsolatként ismerjék fel, így arra csatlakozva korlátozzák az adathasználatukat. Ezt a [Hálózat és internetbeállítások]-on belül az adott kapcsolatra kattintva aktiválhatod.

Ha szeretnétek remek teljes verziós programokat, biztonsági szoftvereket és értékes PC-játékokat kapni ajándékba, akkor fizessetek elő a havonta megjelenő PC World magazinra, a Prémium és a Gold csomagok mellé számtalan értékes ajándék jár.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.