Hirdetés

Értetlenül állnak a kutatók a Voyager 1 űrszonda legfrissebb adatai előtt



|

Furcsa adatokat produkál a Földtől legmesszebre jutott ember alkotta tárgy.

Hirdetés

A NASA 1977. szeptember 5-én indította útjára a Voyager 1 szondát, amely minden várakozást felülmúlva még 45 év után is küldi az adatokat, a Földtől számított több mint 23 milliárd kilométeres távolságával pedig ez a bolygónktól valaha legmesszebb jutott ember alkotta tárgy. Az űrhivatal mérnökeinek azonban most komoly fejtörést okoznak a szondától beérkezett legfrissebb adatok, amelyek a szerkezet meghibásodására utalnak.

Az IFL Science cikke szerint a Voyager 1 helyzetartikulációs vezérlőrendszere (Attitude Articulation and Control System, AACS) véletlenszerűen generált és lehetetlennek tűnő telemetria-adatokkal bombázza a Földet, a Voyager 1 hibaelhárítási rendszerei viszont mégsem léptek működésbe. Az AACS feladata, hogy a szonda antennája mindig a bolygónk felé nézzen, ám az adó-vevő egység pozicionálásával sincs gond, ami tovább fokozza a rejtélyt.

Hirdetés

A csapat jelenleg dolgozik a probléma megértésén, a munka végeztéig viszont nem lehet megmondani, milyen következményekkel járhat a szonda meghibásodása. Annyi bizonyos, hogy az AACS tönkremenetele esetén akár el is veszíthetjük a kapcsolatot a felbecsülhetetlen értékű információkat szolgáltató Voyager 1-gyel.

Suzanne Todd, a Voyager 1 és a két héttel korábban felbocsátott Voyager 2 projektmenedzsere szerint ugyanakkor az efféle rejtélyek nem meglepőek a küldetés jelenlegi szakaszában, mivel a szondák a tervezett működési idejüket jóval meghaladva, 44 éve és 8 hónapja vannak úton, méghozzá olyan magas sugárzási környezetben, ahol még egyetlen űreszköz sem repült. Todd összességében úgy gondolja, hogy ha van mód a probléma távoli orvoslására, azt meg is fogja találni a NASA csapata.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.