Hirdetés

Ettől a komponenstől lesz megbízható a PC-d



|

Egyszerűen tehetsz róla, hogy a te gépedből még véletlenül se szálljon fel vastag, fekete füstoszlop. Mindössze egy komponenst kell jól megválasztanod ehhez. Ebben segítünk.

Hirdetés

A komponensek bonyolultsági sorrendjének sokak szerint az egyik örökös sereghajtója a külsőre izgalmasnak még a prémium ligában sem igazán mondható tápegység. Sajnos ez egy azon tévhitek közül, amelyek a PC-s világban keringenek, és nagyon sok laikus hajlamos is rögtön elhinni. Megmutatjuk, mennyire fontos, hogy odafigyelj erre az alkatrészre, és mit nyersz azzal, ha jól választasz.

Hirdetés

Hű társ hosszútávon

Külsőre még a legvadabb tápegység sem különbözhet a fillérestől, ugyanis ezen komponens méretét, de még a furatok helyét is nagyon szigorú szabvány (ATX) írja le. Ez garantálja a kompatibilitást, emiatt lehet az, hogy bármely tápegységet társíthatod bármely alaplaphoz és házhoz. Még mielőtt azonban tényleg így tennél és gondolkodás nélkül rákattintanál az első ajánlatra, megmutatjuk, mire érdemes odafigyelned.

  • Legyen márkás: nem a név vagy a logó miatt, hanem azért, hogy garantáltan minőségi alkatrészek dolgozzanak odabent.
  • Legyenek meg a szükséges védelmi áramkörök. Túlmelegedés, túlfeszültség, túláram stb. ellen mind hatékony védelemre van szükség.
  • Legyen elegendő csatlakozó: komoly gamergépnél fontos, hogy mennyi PCIe kábelt kapsz, de számít a kiegészítő tápcsatlakozó és a Molexek is.
  • Legyen hatékony: a tápegységnél is elvész valamennyi teljesítmény, ami hővé alakul át. Ez minél kevesebb, annál gazdaságosabban üzemel a géped és annál kevesebb hőterhelést ró a hűtési rendszeredre a tápegység.
  • Passzoljon az igényeidhez: irodai gépbe ne akarj 750 wattos tápegységet, de 4K-s gamer PC-be se válassz filléres, 350 wattos modellt.
  • Ha rendet szeretnél plexi oldallapos házadban, fizesd meg a moduláris kábelezés felárát
  • Ügyelj rá, hogy a hűtés csendes legyen - prémium modelleknél ma ez már félpasszív üzemet jelent.

Most pedig mutatunk néhány olyan tápegységet, amelyek megbízhatók, hatékonyak, több PC-átépítésen keresztül hű társaid lehetnek, nem kell amiatt aggódnod, hogy zsákbamacskát veszel, ugyanakkor indokolatlan túlárazásra sem kell felkészülnöd.

Aerocool AERO Bronze 650M (PSAC012)

Óriási hűtőrácsa mögött egy fekete, csendes, 12 cm-es ventilátor tartja hűvösen a 80Plus Bronze besorolású, vagyis 80% feletti hatékonysággal dolgozó AERO Bronze 650M tápegységet. Aki jártas a kódszámok és betűk világában, már felfigyelhetett az "M"-betűre, ami a moduláris kialakítást jelöli. Ez azt jelenti, hogy a tápegység

teljes mértékben moduláris.

Vagyis kizárólag azon kábeleket kell csatlakoztatnod a dobozban található kábelkötegek közül, amelyekre feltétlenül szükséged van. Ezáltal a géped aljában nem kell sok-sok rideg, nehezen hajlítható kábelkorbácsot elrejtened, PC-d szerelése így egyszerűbb és a szellőzés is sokkal hatékonyabb lehet. A beszerelendő vezetékeket az Aerocool lapkábelként alakította ki, így kevesebb helyet foglalnak, könnyebben elrendezhetők, ami szintén nagy segítség lesz géped belsejének rendezésekor.

A 650 Watt meglehetősen nagy teljesítménynek számít, pláne úgy, hogy ehhez egészen jó, garantált hatékonyság társul, így az AERO Bronze 650M-et nyugodt szívvel tudjuk ajánlani akár erősebb, GeForce RTX 30-as szériába tartozó videokártyával felszerelt gamer számítógépbe is.

Chieftec Photon 650W (CTCTG650CRGB)

Öreg motoros a tápegységek világában a Chieftec, akinek a nevéhez számtalan kiváló tápegység-széria kapcsolódik, sőt, a gyártó több, nagy PC-gyártó gépébe, szervereibe is készít megrendelésre szigorú elvárásokat is teljesítő tápegységeket.

A Photon 650W kifejezetten a látványos, üveg oldalfalú PC-házakba tervezett modell, ugyanis RGB-világítást is szereltek bele. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a fő komponenseken spóroltak volna, sőt. A tápegység hatékonysága ezúttal is garantáltan 80% feletti (80Plus Bronze besorolás), emellett pedig félmoduláris kábelezésről van szó, ami előnyös tulajdonság. Itt csupán az alaplaphoz kapcsolandó csatlakozók kaptak fix vezetékezést megfelelő harisnyázás mellett, a VGA-hoz, SSD-hez, HDD-hez és egyéb komponensekhez szükséges kábelkorbácsokat te választhatod ki - amire nincsen szükséged, azt nem is kell beszerelned gépedbe. A 12 cm-es ventilátorral csendesen hűtött tápegység minden fontos védelmi áramkört tartalmaz, emellett a 650 wattos teljesítmény bőségesen elegendő látványos és erős gaming PC-be is.

Seasonic Focus GX-650 (PSSS002)

A Seasonic az egyik legprofibb gyártó a tápegységek világában - hosszú múltra tekint vissza és nagyon komoly szerverfarmok, munkaállomások és egyéb rendszerek építésekor is sok esetben az ő termékeivel találkozhatsz.

A Focus GX-650 tápegység szintén 650 wattos, csakúgy, mint a két másik modell, azonban mindenből eggyel többre képes. A hatékonysági besorolása 80Plus Gold, vagyis 88-92%-os garantált hatékonyságot várhatsz el tőle, aminél már alig akad jobb az egész iparágban.

A GX-650 másik nagy trükkje, hogy totálisan moduláris, sőt, a kiváló hatékonyságnak hála rengeteg kábelt kapsz hozzá, így hajszálpontosan a gépedhez igazíthatod a kábelezést. A teljesítményt jól leírja az is, hogy összesen 4 darab 6+2-tűs PCIe VGA-csatlakozó jár hozzá, amivel már a felsőkategóriás Radeonokat és GeForce-okat is gond nélkül táplálhatod. Szintén extra csatlakozó jár az alaplapi CPU-tápellátáshoz: kétszer 4+4-tűs kábelt vethetsz be, amire a komoly tuning alaplapok esetén szükséged is lesz.

Végül a hűtést érdemes megemlítenünk. A 12 cm-es, csendes ventilátorhoz félpasszív vezérlés tartozik. A Hybrid Silent Fan Control lényege, hogy alacsony terhelés és hő esetén a ventilátor leáll és csupán a gépházban lévő légáramlat, illetve saját hűtőbordái elegendők a hűtéshez. A ventilátor fordulatszáma teljes és tartós terhelés során is kontrolláltan pörög fel, nem kell felbőgő géptől tartanod, PC-d tápegysége mindvégig megbízhatón és csendben teszi majd dolgát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.