Hirdetés

Eurómilliárdos kiberpajzsot húzna fel az EU a hackerek ellen



|

A kiberbiztonsági incidensek elleni védekezés jegyében kidolgoznak egy digitális vészhelyzetekre vonatkozó mechanizmust is.

Hirdetés

Az egyre gyakoribb online biztonsági incidensek és fenyegetések elleni védekezés érdekében az Európai Bizottság 1,1 milliárd eurót fordítana egy, az EU-n átívelő védelmi megoldás kiépítésére - értesült a Reuters.

A hírügynökség információi szerint a terv az egyre gyakrabban előforduló hekkelési ügyek, illetve az Ukrajnában zajló háborúval összefüggésbe hozható kiberhadviselés hatására született.

Hirdetés

Az úgynevezett Európai Kiberbiztonsági Pajzs a Bizottság szándéka szerint megerősítené az uniós szintű összetartást a nagyszabású kiberbiztonsági incidensekkel szemben, egyben javítaná a felkészülés és a reakciók minőségét is.

Emellett kidolgoznának egy átfogó Kibervészhelyzeti Mechanizmust is, amely a kritikus ágazatokban - egészségügy, közlekedés, energetika - segít majd átvilágítani az érintett szereplők felkészültségét és sebezhetőségeit.

A kiberpajzs az EU országain és határain átívelő műveleti központok létrehozását irányozza elő, ahol a legfejlettebb technológiákkal, mesterséges intelligenciával és adatelemzési képességekkel védekeznének a digitális fenyegetések ellen.

A tervezet értelmében felállítanának egy kiberbiztonsági tartalékot is, amelyek a jelentős incidensek során be tudnának avatkozni és csökkenteni tudják a kiberbűnözők által okozott károkat.

Ezt előbb azonban az Európai Unió tagországainak és az Európai Parlamentnek is meg kell szavaznia.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.