Hirdetés

Európa elbúcsúzhat a ChatGPT-től, ha túl szigorú lesz a szabályozás



|

Az OpenAI vezérigazgatója szerint problémás az Európai Unió jelenlegi álláspontja a technológiával kapcsolatban.

Hirdetés

Európai és afrikai körutazást tett Sam Altman, a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI vezérigazgatója, akit nemrég az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusában hallgattak meg a mesterséges intelligencia szabályozásával kapcsolatban.

Altman hazautazása előtt Londonban járt, ahol a big tech képviselőivel, üzletemberekkel és törvényhozókkal tárgyalt a cége által árult mesterségesintelligencia-modellekről. A brit fővárosban, a University College London által szervezett panelbeszélgetés során pedig azt mondta, hogy az OpenAI mindent megtesz majd, hogy megfeleljen az európai szabályozásnak, azonban kifejezte ellenérzéseit azzal szemben, ahogy az EU definíciója szerint mi számít magas kockázatú technológiának.

Hirdetés

Az EU mesterséges intelligenciákat szabályozó törvénycsomagját még 2021-ben terjesztették be. A javaslatok három kockázati kategóriába osztják a különféle mesterséges intelligenciákat. A legmagasabb, elfogadhatatlan kockázatot jelentő kategóriába olyan megoldások tartoznak, mint például a különféle - Kínában is alkalmazott - társadalmi osztályozórendszerek (amelyek az állampolgár viselkedése alapján sorolják be az embereket különféle kategóriákba, ami alapján eldől, hogy például az illető kaphat-e hiteleket vagy járhat-e felsőoktatási intézményekbe), de ide sorolták a közösségeket manipuláló MI-megoldásokat is.

A skála msáik végén a magas kockázatú MI-rendszerek szerepelnek, amelyek rizikófaktora a felhasználástól függ, de még így is igen komoly szabványoknak, átláthatósági előírásoknak és külső felügyeletnek kellene megfelelniük.

Altman szerint a jelenlegi törvényjavaslat szerint a ChatGPT és a GPT-4 nagy nyelvi modell is a magas kockázatú kategóriába kerülne, ami azt jelentené, hogy a vállalatnak bizonyos előfeltételeket kellene teljesítenie.

"Ha ezeknek meg tudunk felelni, akkor így fogunk eljárni, azonban, ha nem, akkor beszüntetjük a működésünket. Mindent meg fogunk próbálni, de a lehetőségeinknek technikai korlátai vannak"

- magyarázta az OpenAI vezérigazgatója.

Az uniós törvénycsomagot eredetileg az említett kínaihoz hasonló rendszerek kivédésére kezdték összeállítani, azonban a mesterséges intelligencia terén elért óriási előrelépések miatt jelenleg ez az egyik legforróbb technológiai trend a világon. Az EU emiatt még tavaly decemberben új változatot írt a törvényjavaslatból, amely megkövetelné az említett biztonsági mechanizmusok beépítését. Az Európai Parlament témával foglalkozó szakbizottsága május során fogadta el az átírt javaslatot.

Altman most többek között azért is turnézott a kontinensen, hogy igyekezzen elérni a törvénycsomag felpuhítását. A szakember a Kongresszus előtt mondott kortesbeszédében elismerte, hogy időnként ő is álmatlanul forgolódik a mesterséges intelligencia potenciális veszélyei miatt - korábban egyenesen a társadalomra is veszélyesnek nevezte a saját fejlesztését - de sietett rámutatni, hogy milyen előnyei vannak a technológiának.

A cégvezető elmondta az amerikai törvényhozóknak, hogy teljes mértékben támogatja a szabályozást, illetve az új biztonsági előírásokat, esetleg egy olyan hatóság felállítását, amely tesztelné az MI-alapú termékeket, hogy biztosítsa, azok megfelelnek a törvényeknek. Ugyanakkor valahol az amerikai és az európai szabályozás közti középutat látna megfelelőnek, igaz, azt nem fejtette ki, hogy ez alatt pontosan mire gondolt.

Egyvalamiben azonban biztos: nem szeretne olyan szabályozást, amely szűkítené a felhasználók hozzáférését a technológiához. Londoni útja során elmondta, hogy nem akar olyasmit a világra szabadítani, ami károkat okozhatna a kisebb cégeknek vagy lassítaná a nyílt forráskódú MI-fejlesztést, igaz, ez épp az OpenAI működését nézve nem biztos, hogy helytálló. Ettől függetlenül felhívta a figyelmet, hogy a szigorú szabályozásnak mindenképpen az lenne az eredménye, hogy jóval nehezebb lenne új MI-modelleket létrehozni, ami nehezítené a startupok dolgát.

A ChatGPT-nek egyébként jelenleg nagyjából több mint százmillió aktív felhasználója van, a technológiát azonban még márciusban betiltották Olaszországban. A későbbiekben visszavonták a korlátozást, miután az OpenAI szigorúbb adatvédelmi beállítások elérését tette lehetővé a felhasználók számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.