Hirdetés

Európába is jön a mobil, ami megszabadít a Google kíváncsi szemeitől



|

Mindenek fölé helyezi a privát szféra védelmét a Murena One.

Hirdetés

Az utóbbi években az Android jobban rágyúrt a biztonságra és a magánélet védelmére, az idén érkező 13-as verzió pedig további lépéseket tesz ezen a fronton, ám még mindig lehetnek olyan felhasználók, akik feszélyezve érzik magukat a Google mobilos ökoszisztémájában.

Számukra az Apple és az iOS lehet a kézenfekvő alternatíva, de nem mindenki szimpatizál az almás céggel, ezért a fenntartható szemléletű Fairphone operációs rendszereit szállító Murena úgy döntött, hogy elkészíti a saját mobilját, amely kifejezetten a privát szféra tiszteletben tartására fókuszál.

A június végén érkező, Európából is rendelhető Murena One nem éppen csúcshardverrel támad: egy nem túl izmos MediaTek Helio P60 4G SoC hajtja, amihez 4GB memóriát és 128 GB tárhelyet kapunk, míg a látottakért egy 6,53 hüvelykes, 395 ppi felbontású IPS LCD kijelző felel. A hátlapon egy 3 kamerás rendszert találunk 48 megapixeles elsődleges szenzorra, az előlapon pedig egy 25 megapixeles lyukkamera lövi a szelfiket. Ami a többi specifikációt illeti, a microSD-vel is bővíthető Murena One-t oldalsó ujjlenyomat-olvasóval és 4500 mAh-s akkumulátorral látták el, valamint két nano SIM-et képes befogadni.

Hirdetés

Mindezért 349 eurót, vagyis kb. nettó 140 ezer forintot kell fizetni, ami pusztán a hardver alapján egyáltalán nem indokolt, de itt jönnek képbe az egyedi szoftveres extrák. A készüléken futó /e/ OS igyekszik helyettesíteni a Google alkalmazásait, így például saját böngészővel, üzenetküldő appal és irodai megoldásokkal vértezték fel, valamint egy egyedi zenelejátszót is kapott. A gyártó azt ígéri, hogy már készülőben van az Elivia nevű asszisztens is, amellyel később hangparancsokat is osztogathatunk.

Az /e/ OSm erősen iOS-re hajazó témája alatt azonban továbbra is a jó öreg Android dolgozik, a Murena alternatív alkalmazásboltjával, hogy megtarthassuk a két lépés távolságot a Google megoldásaitól. Aki viszont szeretné, az App Lounge-on keresztül ezeket is elérheti. További jó hír, hogy a Murena a nyílt forráskódú MicroG projectre támaszkodik, amely lényegében egy privátabb szemléletű klón a Google Play Services leváltására. Az viszont sokakat eltántoríthat a vásárlástól, hogy a /e/ OS legfrissebb verziója egy olyan LineageOS builden alapul, amit még az Android 10-re, vagyis egy 2019-es operációs rendszerre húztak fel.

Hogy mindez mennyire lesz csábító ajánlat, arról majd a piac kollektív bölcsessége mond ítéletet, de a gyártó valószínűleg egy pillanatig sem táplált olyan reményeket, hogy tömegmodell válhat a Murena One-ból. Akit mélyebben is érdekel a készülék, ide kattintva böngészheti a hivatalos termékoldalt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.