Hirdetés

Győzelem: nem lesz európai internet-káosz és a mémek is megmaradnak!



|

Módosították az európai szerzői jogi szabályozásokat: így is szigorú lesz, de a nettó marhaságokat végre kiirtották a tervezetből.

Hirdetés

Miután nemrég visszapattant az Európai Unió törvényalkotóiról az a tervezet, amellyel eredetileg az internetes szerzői jogok kérdését szerették volna rendezni, de az eredeti formában csak betarthatatlan káoszt okozott volna, most átírták a kérdéses pontokat. Tavasszal már ezt az új változatot szavazhatják meg, amivel végre tényleg jól járhatnak az eredeti művek és cikkek szerzői, de közben nem kell teljesíthetetlen szűrőkkel, a karikatúrák és mémek eltűnésével tönkretenni Európa internetét.

Hirdetés

Az eredeti tervezet-csomag olyan intézkedéseket sürgetett, amelyekkel az interneten megosztott szellemi tulajdon védelmét próbálták volna szabályozott mederbe terelni. Erre persze szükség is volna, hiszen manapság a közösségi média, a különféle kép- és videómegosztók, könnyen átalakítható tartalmak miatt pár kattintásba kerül bárki eredeti szerzeményét úgy továbbadni, hogy ebből a szellemi tulajdonos egy fillért sem lát. Főleg a tervezet 11. és 13. cikkelye miatt volt érthető felháborodás és félelem az emberekben, ezekben ugyanis többek között azt írták volna elő, hogy minden internet-szolgáltató köteles olyan egyértelműen és mindenhatóan működő szűrőket alkalmazni, amelyek azonnal kigyomlálnak minden szerzői jogi szinten kifogásolható tartalmat.

Márpedig ezt a jelenlegi technológiai feltételek mellett szinte lehetetlen normálisan megoldani, legfeljebb úgy, hogy egy végletekig szigorú rendszert alkalmaznak, ez viszont nem csak a tényleg védett alkotásokat jelölné meg, hanem nagyjából mindent, ami ezekből következik. Tehát egy fotós "fizetős" képét nem csak akkor tiltaná le, ha valaki egy az egyben, engedély nélkül közölné valahol, hanem akkor is, ha valaki egy mém készítéséhez használ fel belőle részleteket, vagy akár egy karikatúrát készít belőle.

Ugyancsak erősen kérdőjeles volt a tervezet azon része, amely szerint tilos előzetesen megjeleníteni jogvédett tartalmak részleteit - ez például használhatatlanná tette volna az összes webes keresőt.

A Google találati oldala a linkek címsorán kívül konkrétan tök üres lenne, ha meg akarna felelni a szabályoknak. A Google News és több hasonló hírolvasó meg konkrétan értelmét vesztené és működésképtelenné válna.

Februári enyhülés

A januári szavazáson az Európai Parlament (igaz, csak kis többséggel, de) visszadobta a tervezetet átdolgozásra. Most pedig nyilvánosságra hozták, hogy milyen megállapodásra jutottak a beadvány alkotóival: ugyan a 11. és 13. cikkely továbbra is a tervezet része, de több területen finomítottak a megfogalmazáson, és így már kezelhetőnek tűnik az ügy.

A közlemény szerint nem tiltással és automatikus szűrőkkel kell elérni, hogy a szerzői jog által védett tartalmakat csak jogszerűen oszthassa tovább bárki más, a platformokat inkább különféle ösztönző intézkedésekkel igyekeznek rávenni arra, hogy a művek és cikkek szerzőinek fizessenek azokért a tartalmakért, amiket továbbosztanak. Szintén meg lehet osztani rövid részleteket, valamint saját szavakkal megírt összefoglalót mások írásaiból. Egyes tartalomtípusokra pedig nem vonatkozik a továbbosztás jogi vonzata, ilyenek például a filmekből, klipekből "kivágott" animált gifek, vagy az eredeti médiafájlokból készült mémek, karikatúrák.

Emellett szabad terjesztési felületnek számít például a Wikipédia vagy az ehhez hasonló online enciklopédiák (mivel itt egyértelműen non-profit ismeretterjesztésre használják a beemelt tartalmakat), valamint a nyílt forráskódú szoftverplatformok, mint amilyen a GitHub.

De akkor kinek lesz akkor ez így jó?

Egyrészt a felhasználóknak, akiknek nem kell afféle gondolatrendőrségtől tartaniuk, ha kedvenc sorozatuk egyik jelenetéből faragnak egy 5 másodperces vicces gifet. A keresések találati listájában szintén láthatjuk továbbra is a megjelenített oldalak előnézetét ugyanolyan, pár mondatos formában, vagy épp a képek kicsinyített formáival, ahogy eddig.

Viszont ha március-április folyamán ezt a változatot már tényleg megszavazza az Európai Parlament, akkor sokkal jobb tárgyalási alapja lesz az eredeti tartalmak szerzőinek minden olyan esetben, amikor valaki tényleg visszaél az általuk készített művekkel. Tehát ha valaki az általad lőtt fotóval, a zenekarod saját dalával vagy épp egy tőled származó cikkel jelenik meg változatlan formában, mindenféle előzetes engedélykérés nélkül, akkor sokkal hatékonyabban követelhetsz az illetőtől jóvátételt (akár a mű levétele, akár valamilyen jogdíj formájában).

A pontos szövegezés persze a törvényi szintre emelkedés után elemezhető, de a lényeg az, hogy egyrészt az alkotók is jobban járnak, és az általunk ismert internet is megmarad. Lehet nagyot és megkönnyebbültet sóhajtani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.