Hirdetés

Megmenekült az európai internet... egyelőre



|

Nemrég egy durva szabályozási tervezetet küldött az Európai Parlament jogi bizottsága a törvényhozás elé. Szerencsére első körben leszavazták, de nincs még vége.

Hirdetés

Június végén egy olyan törvényjavaslatot fogadott el az Európai Parlament jogi bizottsága, amelynek bevezetése esetén olyan szinten beszűkülne az internetes mozgásterünk, hogy rá se ismernénk az eddigi nagy online szabadságra. Egész pontosan azt próbálták áttuszkolni az európai törvényhozáson, hogy a szerzői jogok megsértésének elkerülésére a tech-cégek építsenek be olyan szűrőket a szolgáltatásaikba, ami megakadályozzak, hogy a netezők bármilyen szerzői jogot sértő tartalmat töltsenek fel, vagy osszanak meg.

Hirdetés

Ez persze önmagában jószándékú javaslat, hiszen így ellehetetlenítené például azokat, akik a YouTube videójuk alatt valamilyen jogvédett zenét használnak aláfestésként, vagy bármilyen sajátnak mondott internetes "termékükben" mások szellemi tulajdonát szerepeltetnék. De a tervezet úgy fogalmazott, hogy ezt a lehető legkeményebben szűrnie kellene a szolgáltatóknak és a tech-cégeknek, ebbe viszont beleesne egy csomó ártalmatlan dolog is a mémektől egészen odáig, hogy valaki a videójában fütyörészi a Birodalmi indulót a Star Warsból. Szóval a technikai megvalósíthatatlanság miatt egy ilyen új szabályrendszer kábé kinyírná az internetet, ahogy jelenlegi formájában ismerjük.

A javaslat elfogadása ellen olyan szaktekintélyek is felszólaltak, mint az internet hőskorának nagyjai, például Vint Cerf és Tim Berners-Lee: szerintük az egykor szabad, kreatív és újító internet helyét egy túlszabályzott, szürke, végletekig fékezett rendszer venné át.

Szerencsére a nemrég lezajlott EP-ülésen 318 nem szavazattal 278 igen ellen megbukott a tervezet.

Ez azonban még nem jelent végleges megnyugvást, hiszen egyrészt nem volt elsöprően nagy az elutasítók aránya, másrészt a javaslatot nem vetették el végleg, csak átdolgozásra visszaküldték a szakbizottságnak.

Szeptemberben aztán újra szavazásra bocsáthatják a javaslatcsomagot, amelyet addigra olyanná kozmetikázhatnak, hogy a "billegő" képviselők is a támogatók oldalára álljanak. Szóval egyelőre maradnak a zenével aláfestett mémek és a jogvédett tartalmakat is felhasználó vicces videók, de ősszel lehet megint kezdeni a rettegést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.