Hirdetés

Európára is hatással levő mesterséges sziget épül az Északi-tengeren



|

Dánia történelmének legnagyobb építészeti beruházására készül, a projekt körülbelül 10 billió forintba fog kerülni.

Hirdetés

A világon, környezetvédelmi szempontból régóta élen járó Dánia újabb fontos lépést tett a zöldenergia népszerűsítése felé. Nemrég a Dán Energiaügyi Hivatal bejelentette, hogy az Északi-tengeren egy szélenergiatermelésre szolgáló szigetet fognak létrehozni, amely Dánia lakosságának több mint a kétharmadát képes lesz ellátni természetes energiával, később pedig Európának egy részét is.

A Skandináv ország életében fontos szerepet játszik a környezetvédelem, erre utal az is, hogy, amikor Dánia 1990-ben aláírta a párizsi klímaegyezményt, arra kötelezték el magukat, hogy 2030-ra 70%-kal minimalizálják az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét, illetve, hogy 2050-re szénsemlegessé tegyék magukat.

Hirdetés

Nem csak emiatt az egyezmény miatt tartják Dániát zöldországnak, hanem azok miatt a nevelési célú eszközök miatt is, amelyeket alkalmaznak az államon belül a környezetszennyezés csökkentésére. Ilyen például, hogy szerte az országban, rengeteg szupermarketben és közértben be lehet váltani használt konzervdobozokat, üvegeket, illetve, hogy 2015 óta nem kell sem adót, sem parkolódíjat fizetni az ott élőknek az elektromos autók után.

Régóta dolgozik azon az állam, hogy szélturbinák segítségével állítsák elő az elektromos áramot az országban, ez meglátszik azon a statisztikán is, miszerint 2016-ban Dánia adta Európa szélenergiatermelésének 43%-át. A most készülő szigetet is körülbelül 200 tengeri szélturbina fogja összekötni, nagyjából 120 ezer négyzetméteren. Ha teljesen készen lesznek a sziget munkálataival, az már több, mint 10 millió európai háztartást képes lesz ellátni energiával, tehát nem csak Dánia lakossága fog profitálni ebből a projektből, hanem akár Németországé is.  

2033-ban szeretné üzembe helyezni a dán szélerőművet a Dansk Energie, amire eddig kevés esélyt láttak, viszont a cég nagy támogatást kapott a dán döntéshozók részéről, ami lehetővé teszi, hogy ez időben megvalósulhasson.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.