Hirdetés

Évek óta csinál hülyét belőlünk a Windows ezzel a bosszantó hibával



|

Nem vagy egyedül, ha a gépen lázad az utasításaid ellen.

Hirdetés

Sokan átélhették már a helyzetet, hogy a munkanap végén, az Excel-maratonokban megfáradt számítógép lekapcsolásakor a rendszer jelzi, hogy egy telepítetlen frissítés igényel beavatkozást, amit úgy is megoldhatunk, hogy a "Frissítés és leállítás" menüpontot válasszuk ki, a Windows pedig elvégzi a munkát, mielőtt a megérdemelt pihenésre küldi a hardvert.

Csakhogy gyakran előfordul, hogy hiába adtuk ki a parancsot, szerencsés esetben kicsit később, rosszabb esetben csak másnap leszünk figyelmesek rá, hogy a PC-nk azóta is duruzsol, mivel leállítás helyett újraindítás történt. A legtöbben ilyenkor valószínűleg elkönyvelik, hogy ők voltak a hibásak, és véletlenül a szomszédos "Frissítést és újraindítás" opciót választották ki a listáról, ám jó eséllyel nem ez a helyzet.

Hirdetés

A PC Gamer nemrég a saját szerkesztőségi tapasztalatai alapján járt utána a dolognak, miután a játékokra szakosodott híroldal több munkatársa is átélte a fenti forgatókönyvet, és eleinte mindegyikük saját magát okolta. A témába beleásva viszont a hivatalos Windows fórumon és a Redditen is találtak erre vonatkozó panaszokat, ráadásul egészen 2021-ig visszamenően, vagyis a Microsoft régóta szórakozik velünk.

"Emiatt a furcsa hiba miatt nem bízhatok a 'Frissítés és leállítás' kiválasztásában a munkanapom végén. Az esetek kb. 50%-ában működik, de gyakran a rendszer 2-3 alkalommal újraindul, hogy befejezze a frissítés alkalmazását, és a bejelentkezési képernyőn köt ki. Ha a laptopomat akkumulátoron hagyom, akkor másnap reggelre már halott lenne, mire megtalálom".

- írja egy panaszos Redditező, tökéletesen összefoglalva a problémát. Egy személyes megjegyzést megengedve én többször is jártam már így, és sosem voltam biztos benne, hogy én szúrtam-e el a leállítást… tényleg ennyire béna lennék, hogy egy ilyen egyszerű művelet sem sikerül? A jelek szerint nem, és te sem feltétlenül vagy hibás, ha esetleg találkoztál a jelenséggel.

Mivel az eddigiek alapján nem számíthatunk arra, hogy a Microsoft javítja a problémát, a hiba ismeretében nem érdemes felügyelet nélkül hagyni a PC-t, amíg nem megy végbe a frissítés, és nem bizonyosodtunk meg róla, hogy valóban leállt a gép. Olyan fórumozó is van, aki a BIOS-szal kötötte össze a dolgot, és annak frissítését javasolta, de ez már 2021-ben történt, vagyis azóta számos gép újabb verziót használ, mindenesetre ez talán megérhet egy próbát.

Ezen túl pedig marad az ima, hogy a redmondi istenek egyszer veszik a fáradságot, és javítják a bosszantó hibát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.