Hirdetés

Évtizedes pert nyert meg a Google



|

Több mint egy évtizede bizonygatja a Google, hogy jogszerűek voltak a korábbi Android verziók.

Hirdetés

Az Android szempontjából is fontos győzelmet aratott a már több mint tíz éve húzódó perben a Google. A céget annak idején még az Oracle perelte be, akik azt állították, hogy az Androidért felelős tech óriás jogtalanul használt fel bizonyos Java kódokat a telefonos operációs rendszer korábbi verzióiban.

A per akkor indult, mikor az Oracle megvásárolta a Sun Microsystems céget, akik kifejlesztették a Java platformot. Korábban arról is volt szó, hogy a Google lesz a vásárló, ők azonban visszaléptek az üzlettől. Az Oracle-t még azzal is megvádolták, hogy csak azért vásárolták fel a céget, hogy beperelhessék a Google-t.

Hirdetés

Az Android korábbi verziói 12 ezer sornyi Java kódot használtak, ezt pedig nem nézte jó szemmel az Oracle, akik időközben ugyebár a tulajdonosaivá váltak a Java fejlesztőinek. A Google védelemként azt hozta fel, hogy az általuk használt Java API csak azért kellett, hogy a fejlesztők a lehető legjobb szoftvereket készíthessék el a rendszerre és, hogy a programok a lehető leghatékonyabban kommunikálhassanak egymással.

A pert több mint 10 év után a legfelsőbb bíróság lezárta, győztesként pedig a Google-t hozta ki, szerintük ugyanis az ilyenfajta kódokra nem vonatkozik az általános szerzői jogi szabályok.

A Google persze ünnepli a győzelmet, mellette viszont felhívják a figyelmet arra is, hogy a döntés más szempontból is fontos volt, az ugyanis a jövőbeli fejlesztésekkel kapcsolatban is egy jó iránymutatás.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.