Hirdetés

Ex-microsoftos vezető keze alatt formálódnak az USA űrbéli erőfeszítései



|

Chirag Parikh, az Azure Space tavaly kinevezett igazgatója a Nemzeti Űrtanács ügyvezető titkáraként folytatja.

Hirdetés

A Fehér Ház Nemzeti Űrtanácsát (NSC) az idősebb George Bush kormánya hozta létre még 1989-ben, majd egy 24 éves szünetet követően Donald Trump idején támasztották fel hamvaiból. A magas szintű köztisztviselőket összefogó testület feladata, hogy kidolgozza az USA világűrrel kapcsolatos politikáit civil, kereskedelmi és nemzetbiztonsági kérdésekben egyaránt.

A tanácsot a Biden-érában az alelnök Kamala Harris vezeti, aki nemrég bejelentette, hogy Chirag Parikhot nevezi ki ügyvezető titkárnak. A döntés tech szempontból azért is érdekes, mert az új titkár 2020 januárja óta a Microsoft Azure Space igazgatói posztját töltötte be.

Hirdetés

Az Azure Space egy felhőalapú platform, amelyet a redmondiak kifejezetten az "űrközösségi küldetési igényeinek" kiszolgálására hoztak létre. Parikh nem véletlenül került a divízió élére, az űrmérnök végzettségű vezető ugyanis korábban többek közt a légierő űrhírszerző központjának dolgozott, Barack Obama elnöksége idején pedig űrpolitikai igazgatóként vállalt szerepet a Nemzeti Űrtanácsban.

Magyarán kimondható, hogy a microsoftos kaland csak egy kitérő volt a szakpolitikai veteránnak számító Parikh életében, aki az ügyvezető titkári kinevezésével visszatért a közszférába. Az elemzők általában véve üdvözölték a döntést, Parikh sokéves tapasztalatára és koordinációs képességeire hivatkozva.

A Nemzeti Űrtanács Joe Biden elnöksége alatt a Trump-adminisztráció által kijelölt úton halad tovább, a kiemelt cél továbbra is az Artemis Program sikeres megvalósítása, amely 2024-ben ismét embert juttatna a Holdra, méghozzá egy későbbi Mars-misszió előkészítéseként.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.