Hirdetés

Exoskeletonokkal újít a Ford



|

Az autógyártók közül elsőként a cég szereli fel a dolgozóit a testi erejüket megsokszorozó eszközzel.

Hirdetés

A testen viselhető külső váz, úgynevezett exoskeleton segítségével a felhasználók könnyebben mozgathatnak nehéz tárgyakat. Most pedig - a világon először - ez az eszköz egy autógyárban is megjelenik. "A szerelőszalag mellett nagyon fontos a tapasztalat és a szakértelem, de ez a munka fizikailag is megterhelő. Ez a testen viselhető külső váz kicsit tényleg olyan, mint egy sci-fi film díszlete, de a segítségével munkatársaink sokkal könnyebben tudják elvégezni a fárasztó feladatokat is," nyilatkozta Dale Wishnousky, a Ford Európa gyártásért felelős alelnöke.

Bár más autógyárakban is kísérleteztek már a testen viselhető külső vázakkal, a Ford Valencia üzeme - ahol a Galaxy, Kuga, Mondeo, S-MAX és Transit Connect modellek készülnek - az első, ahol ezt a technológiát teljesen beillesztették a gyártási folyamatba.

A szerelőszalagnál dolgozók egy titánból és karbonszálas anyagból készült vázat használnak a három kilogrammnál nehezebb elemek felemeléséhez, mozgatásához vagy szállításához. Az eszköz védelmet és segítséget nyújt a kifáradás és a sérülések ellen a gyakran ismételt mozdulatsoroknál, amelyek erősebben igénybe veszik a testet.

Hirdetés

A külső váz kezdeti kísérleti programja és fejlesztése során a gyártási menedzserek mintegy 200 dolgozót kérdeztek meg arról, hogy szerintük segíti-e az eszköz a munkájukat. Az igenlő választ adók közül kiválasztottak 100 embert, akik ezután szorosan együttműködtek a váz tervezőivel. Ezek a dolgozók jellemzően azok közül kerültek ki, akik nehéz vagy szokatlan formájú tárgyakat, például üzemanyagtartályokat mozgatnak. A program sikeresnek bizonyult, ezért áprilistól újabb 20 ember próbálja majd ki az eszközt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.