Hirdetés

Extrém drága kütyük, amikért biztosan nem éri meg ennyit fizetni



|

Egyedi megrendelésre készített és sorozatgyártásba vitt termékek is felférnek a felfoghatatlanul drága termékek listájára. Mutatunk néhány hajmeresztő példát.

Hirdetés

Általánosságban jellemző a techvilágra, hogy az árak lefelé mozognak, viszont így is vannak túlárazott modellek a piacon szép számmal. És ha azt hiszed, hogy az Apple-re gondolunk, akkor ki kell hogy ábrándítsunk: az almás gyártó néhány terméke is szerepel ugyan a listán, de igazából a cupertinói gyártó kezdőnek tűnik sok más cég mellett, ha az árak felsrófolásáról van szó.

iPhone 5 Black Diamond

Ha azt gondoltad, hogy az Apple telefonjai drágák, akkor valószínűleg nem hallottál a különleges kiadásokról; a 2012-ben megjelent iPhone 5-nek készült például egy arany verziója - igaz, nem hivatalos Apple termékről van szó, hanem egy kínai milliárdos üzletember megrendelésére készült változatról. A mobil egy liverpooli ékszerész, Stuart Hughes keze munkáját dicséri, aki korábban egy MacBook Airt és egy iPad 2-t is felturbózott. Utóbbi 5 millió dollárba került, ami azonban még mindig sehol sincs az iPhone 5 Black Diamond verzió 15,3 millió dolláros árához képest. A telefon 2013-ban került piacra, és természetesen egy sima mezei iPhone 5 volt az alapja. A tervezés és a munka kilenc hétig tartott, a telefonba 135 grammnyi 24 karátos arany került, a Home-gomb helyét pedig egy 26 karátos, fekete gyémánt vette át. Ezen kívül 600 drágakő került még a telefonra, amelyek az oldalkeretet díszítik, illetve az Apple-logót formázzák.

Hirdetés

A székek Ferrarija(i)

Ha minden spórolt pénzedet egy irodai székre szeretnéd költeni, akkor is van ötletünk, rögtön kettő is. Kezdő milliomosok számára az Interstuhl Silver 362S Luxury főnöki szék szinte alkalmi vétel, netről rendelve potom 3300 euróért, azaz nagyjából 1,35 millió forintért már haza is viheted. A szék alapvetően az alumínium-bőr kombinációra épít. Rettenetesen nehéz, és ami érdekes, hogy a maga 40 kilós tömegével "csak" 120 kg-os a teherbírása. Cserébe egy autós ülés kényelmét nyújtja, hiszen nemcsak kartámasszal, hanem fejtámlával is ellátták. Viszont ha te is azt érzed, hogy ez a 3300 euró olyan snassz, akkor figyelmedbe ajánljuk a világ legdrágább irodai foteljét, ami első ránézésre nem túl sokban különbözik egy ikeás irodai széktől. Sőt, igazából második nekifutásra sem - mégis 1,5 millió dollárba, azaz majd' 600 millió forintba kerül. Illetve került, mert ma már nem kapható. Persze ha elmondjuk, hogy a széket Pininfarina Aresline Xtennek hívják, akkor a sok nulla máris érthető: a Pininfarina többek között a Ferrari, a Lamborghini és a Maserati számára is készít terveket. Cserébe a szék tényleg prémium termék, formája például automatikusan igazodik használójához.

Vertu telefonok

A brit telefongyártó szlogenje akár az "olcsón jót" szöges ellentéte is lehetne; a vállalat által gyártott mobilok közös jellemzője, hogy kívül tökéletesek, belül viszont teljesen átlagosak. Amellett, hogy irreálisan drágák is, persze. A METAVERTU például tízféle változatban is kapható, ezek ára 1,3 és 16,35 millió forint között mozog. Az egyes modellek esetében csak a külső tér el, a "csúcsverzió" hátlapjára például Himalaya aligátorbőr is került. Oké, hogy ezért a pénzért 8. generációs Snapdragon chipet, 18 GB RAM-ot és 1 TB-os belső tárhelyet kapsz, a kamerarendszer viszont már messze nem optimális, hiszen a 64 MP-es fő és az 50 MP-es nagy látószögű kamera mellé egy mindössze 8 MP-es periszkóp zoomkamera jár. A Vertu jelenleg 200 főt foglalkoztat, érdekesség azonban, hogy a vállalat egyszer, 2017-ben már csődbe ment - 2018-ban viszont újraindították.

Hart Audio Gold

Arannyal mindent el lehet adni, akár még hangszórót is. Ráadásul jó drágán, hiszen egy hangszóró azért jellemzően nagy, egy hangszórópár pedig még nagyobb, így fér bele anyag rendesen. A 2012-ben megjelent Hart Audio Gold 4,5 millió dollárt kóstált. A hangszórók darabja 50 kg-os, és mindkét egység három drivert tartalmaz. Tény, hogy a szett kifogástalan hangminőséget kínál (tiszta magas és mély hangokat, az anyagból és a kialakításból adódóan telt mélyeket, 5 ohmos impedanciát és 47-37 000 Hz-es frekvenciatartományt), de ár-érték arány alapján pocsék a teljesítménye. Egyébként mindössze egy darab készült ebből a verzióból - az ezüst változatból (315 ezer dollár/darab) ötöt, a bronz verzióból (63 ezer dollár/darab) pedig 99-et gyártottak.

C SEED 201

Kerti partik szenzációja lehet ez a kijelző, amelyet gyártója kifejezetten azok számára tervezett, akik a kertjükben szeretnének egy nem is olyan rögtönzött mozit felállítani. Az időjárásálló monstrum 201 colos, azaz 510 cm-es képátlóval rendelkezik, képpontjait pedig LED-ek jelenítik meg. Szám szerint 780 ezer darab, ami nem tűnik olyan soknak, de gyártója szerint a képminőséggel és a részletességgel nincs probléma. A kijelző másfél tonnát, azaz 1500 kg-ot nyom, de ebben nemcsak a LED-panelek és az állvány vannak benne, hanem a 12 darab szatellit hangsugárzó és a három mélynyomó tömege is. A hatalmas tömegből adódóan az elhelyezés kicsit ugyan nehézkes, de legalább nem kell aggódni, hogy valaki gyorsan felkapja és odébbáll vele, amíg a közértben vagyunk. Egyébként a 680 ezer dollárba kerülő tévé akár teljesen eldugható, ha nem használjuk, hiszen a kijelzőt nem egyetlen darab LED-panel, hanem hét darab alkotja, amelyek mentén a kijelző összehajtható, és a föld alatt kialakított nyílásba csúsztatható.

Jarre dokkoló iPadhez, iPodhoz

Jean Michel Jarre nevéhez fűződik a világ egyik, ha nem a legdrágább dokkolójának a megalkotása. A 335 cm magas torony olyan nagy, hogy egy átlagos lakótelepi lakásban el sem fér. Cserébe nem kevesebb mint 11 ezer wattos zenei teljesítménnyel rendelkezik. A torony érdekessége, hogy külön létra jár hozzá, amelyet az iPad (vagy iPod) dokkolásához lehet használni - lévén, hogy a csatlakozó "okosan" felülre került. Attól viszont nem kell félni, hogy esetleg eldől majd, ha valaki felmászik rá, mert az eleve 400 kg-os "kütyü" masszív talpakon áll.

Hasselblad H6D-100C

Sokak szerint a világ legjobb fényképezőgépeit a Hasselblad gyártja. Ezzel talán lehet vitatkozni, azzal viszont aligha, hogy a világ legdrágább fényképezőgépei a svéd vállalattól érkeznek; a H6D-100C például 48 ezer dollárba kerül. Nem kevés pénz, ám kapunk is valamit a ezért: a fényképezőgép például arra is képes, hogy hat felvétel adatait összefésülve 400 MP-es fotókat készíts vele. Ennek fényében az olyan apróságok, mint a beépített GPS és az integrált Wi-Fi már nem is tűnik olyan nagy dolognak.

Kohler Numi Toilet System

Ha jártál már Japánban, akkor pontosan tudod, hogy az illemhely nem játék; szinte mindenhol olyan WC-kkel találkozhatsz, amelyek ülőkéje fűthető, és integrált bidéfunkciót is magában foglal. Nem véletlenül szokták azt mondani, hogy a japán WC-khez külön kézikönyv szükséges. Nos, a Kohler ezt a koncepciót gondolta tovább, amikor megalkotta az NTS-t. A rendszer a fent említett tulajdonságok mellett további extra funkciókkal is bír: a vezérléshez érintőpanelt használhatsz, a csészében pedig egy ventilátor is van, amely a belső levegőt melegíti fel a maximális kényelem érdekében. Mindezért pedig csupán 6000 eurót kell fizetni. A bolondnak is megéri…

Victorinox 1 TB Swiss Army Knife

A svájci bicskáiról nevezetes gyártó, a Victorinox is felkerült a listára, mégpedig azzal a termékével, amelybe a szokásos zsebkésfunkciók mellett egy adattároló, egészen pontosan egy 1 TB-os pendrive is került. Noha a gyártó termékei sosem tartoztak az olcsó megoldások közé, ez a modell bőven kilógott a sorból a maga idejében, hiszen nem kevesebb mint 3000 dolláros áron került piacra. Az ár nagyrészt persze az adattároló miatt volt ilyen hihetetlenül magas. Tegyük hozzá, hogy ez a termék 2012-ben került piacra, amikor még az 1 TB-os méret messze nem volt általános. Ma egy ilyen kapacitású USB-stick ára 200 dollár körül van csupán.

Mac Pro (2019)

Nem járunk messze az igazságtól akkor, ha azt mondjuk, hogy az Apple valamennyi terméke túlárazott, de igazságtalan lenne betenni ide például az iPhone-okat, mert a Samsung és más gyártók is pontosan olyan pofátlanul sokat kérnek a csúcsmodellekért, mint az Apple. A 2019-es Mac Pro viszont jó példája annak, hogy a márka elkötelezett híveiből bármennyi pénzt ki lehet húzni. A háza alapján sajtreszelőnek is "becézett" gép csúcskiépítésben 28 magos Xeon processzort, 1,5 TB RAM-ot és 8 TB-os SSD-t tartalmaz, valamint két darab Radeon Pro W6800X került bele - potom 21 millió forintért. Az alapverzió akár már 2,4 millióért hazavihető, persze jóval gyengébb konfigurációval. Ez a gép nyilvánvalóan nem otthoni felhasználók számára készült, de az ára azért így is nagyon húzós. És a kiegészítőkről még nem is beszéltünk; ha például szeretnél vásárolni hozzá négy darab kereket, hogy gurítani is lehessen a padlón, akkor az mintegy 350 ezer forintba, kerekenként tehát 87 ezer forintba kerül.

Apple Törlőkendő

A nemes egyszerűséggel csak Törlőkendő néven forgalomba hozott mikroszálas anyag a cikkben szereplő egyéb termékekhez képest egyáltalán nem drága, ha azonban a kategóriában keresgélünk alternatívákat, akkor rögtön látjuk, hogy 9900 forintos árcédulájával meglehetősen túlárazott. A törlőkendőt (bocsánat, Törlőkendőt) a nanotexturált üvegek tisztításához fejlesztette ki az Apple, de aztán valakinek a fejéből kipattant az ötlet, hogy önálló termékként is lehetne kaszálni vele. Hogy ez mennyire így van, remekül jelzi, hogy a forgalomba hozatal után szinte azonnal készlethiány alakult ki belőle, és az új megrendelésekre az Apple 10-12 hetes szállítási időt ígért. Bár tény, hogy a tesztek alapján az Apple Törlőkendő tökéletesen takarít, ugyanezt elmondhatjuk más mikroszálas kendőkről, akár olyanokról is, amelyek mindössze néhány száz forintba kerülnek.

Aranyozott példányok

Az általunk összeállított listára olyan termékek kerültek fel, amelyek nem azért drágák, mert ma már a történelem részét képezik (pl. Leica 0-series), hanem azért, mert eleve luxusterméknek szánták őket, vagy limitált példányszámban, adott esetben akár egyedi megrendelésre készültek. A luxustermékek piaca mindig is virágzott, nincs olyan válság, amely betenne a nagyzolásnak; a hétköznapi termékek aranyba csomagolása például hosszú évek óta nagy divat. Telefont, táblagépet, hangszórót, notebookot, játékkonzolt, okosórát vagy akár tévét is lehet vásárolni, ha az a cél, hogy egy nagyon nehéz, de mindenképpen státuszszimbólumnak látszó tárgy kerüljön a gyűjteményünkbe. A Stuart Hughes Prestige HD Supreme Rose Edition nevű tévé például nem kevesebb mint 28 kg aranyat tartalmaz amellett, hogy drágakövek és krokodilbőr is került rá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.