Hirdetés

Ez a 3D-nyomtatott hajó az emberi hajszálnál is kisebb



|

Egy emberi hajszál vastagságának csupán a harmada az a kis hajó, amit 3D-nyomtatással készítettek el.

Hirdetés

A 3D-nyomtatásnak hála az elmúlt években sok meghökkentő dolog készült már, és a technológiával egyre kisebb dolgokat is létre lehet hozni. Most például a holland Leiden Egyetem tudósai egy olyan vontatóhajót nyomtattak ki 3D-nyomtató segítségével, ami az emberi hajszál vastagságának csupán a harmadával rendelkezik. A kísérlettel persze céljuk is van: arra kíváncsian, hogy a baktériumok hogyan mozognak a folyadékokban. 

Hirdetés

A tudósok egy Nanoscribe 3D mirkonyomtatót használtak 2PP eljárással, nagyon pontos lézerekkel és szinte azonnal keményedő anyagokkal. A méretek ellenére az eredmény nagyon részletes, és magáért beszél. 

A projekt egyébként bevallottan szórakozásból indult, de végül sikerült kutatások terén is hasznosítani. Így a nagyon mini tárgyakkal való kísérletezés végül a gyógyszeripar és az egészségügy számára is hozhat áttöréseket. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.