Hirdetés

Ez a cég tokkal-vonóval lecserélné a kreatív szakembereit mesterséges intelligenciára



|

Reszkethetnek a szövegírók és grafikusok, értük már most eljöttek a gépek.

Hirdetés

A robotizáció fejlődésével párhuzamosan egyre gyakrabban szokott elhangzani, hogy a robotok elveszik a raktárosok, kamionosok, gyári munkások, - kívánt rész aláhúzandó - munkáját. Az utóbbi időben azonban a mesterséges intelligencia lépett a robotok helyére. Aki nem egy kő alatt töltötte az év első pár hónapját, az bizonyára találkozott már a ChatGPT, a Google Bard, illetve a Bing nevével. A technológia elképesztő ütemben fejlődik, és már ott tartunk, hogy a hasonló mesterséges intelligenciák segítségével pillanatok alatt meg lehet írni egy könyvet, egy szakdolgozatot, sőt akár egy komplett weboldal kódját is.

Nem véletlen, hogy egyre több területen vetik be a fejlett nyelvi modellekre épülő rendszereket, most azonban egy kínai cég olyat lépett, mind eddig senki: a Bluefocus Intelligent Communications Group Co. bejelentette, hogy rövidesen generatív mesterséges intelligenciákkal helyettesíti a szövegírókat és grafikusokat - írja a TechSpot.

Hirdetés

A lap információi szerint a cégnél egy belső levélben írtak a technológia bevezetéséről.

"Annak érdekében, hogy kiaknázzuk a mesterséges intelligencia által létrehozott tartalmakban rejlő lehetőségeket, a mai nappal leállítjuk a külsősként dolgozó szövegírók és grafikusok foglalkoztatását"

- áll a körbeküldött dokumentumban.

A cég már meg is kezdte a tárgyalásokat az Alibaba Group Holding, illetve a kínai közösségi óriás, a Baidu illetékeseivel a tárgyalásokat a mesterséges intelligencia technológiák licenceléséről. A hírre a cég részvényei előbb 19 százalékkal erősödtek a tőzsdén, majd másnap reggelre 6 százalékkal visszaesett az árfolyamuk.

A hasonló technológiákkal kapcsolatban azonban még sok az aggály: egyesek a személyes adatokat és a magánszférát féltik tőlük, míg a Goldman Sachs amerikai bank elemzése szerint az ilyen rendszerek az USA és Európa munkaerőpiacán elérhető állások negyedét is feleslegessé tehetik, ami nagyságrendileg 300 millió munkanélkülit eredményezne.

Joseph Briggs és Deves Kodnani, a Goldman tanulmányának szerzői szerint ezen felül azonban az amerikai és európai munkahelyek kétharmadában megjelenhet a mesterséges intelligencia használata, valamilyen automatizáció formájában. Globálisan pedig az összes munkahely 18 százalékát automatizálhatják hasonló módon, ami a fejlett országokban okozhat komolyabb problémákat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.