Hirdetés

Ez a gusztustalan anyag valójában egy robot, amit a testedbe szánnak a tudósok



|

Videót is tudunk mutatni a testünkbe szánt robotról.

Hirdetés

Elképesztő ütemben fejlődik a technológia, így gyakran számolhatunk be olyan áttörésekről, amelyek néhány évtizede még elképzelhetetlennek tűntek. Ilyen volt például a gerincsérülteket újra lábra állító implantátum,  a cukorbetegséget gyógyító őssejt-terápia, vagy az agyi jelekből mondatokat generáló chip is.

Most pedig egy újabb lenyűgöző, bár kissé ijesztő találmányról adhatunk hírt: a Chinese University of Hong Kong tudósai egy élő organizmus módjára mozgó anyaggal álltak elő, amely képes tárgyak megragadására, többféle halmazállapot felvételére és önmaga újbóli összeállítására is.

Hirdetés

A sokak által az 1997-es Flubber - A szórakozott professzor zöld lényéhez hasonlított matéria polivinil-alkohol, bórax és mágneses részecskék keverékéből készült, az utóbbiak garantálják a mozgását és azt a tulajdonságát, hogy akkor is újra eggyé tud válni, ha több darabra szakítják.

Ahogy az alábbi videón is látható, a nyálkás, izgő-mozgó anyag kiválóan elboldogul a szűk helyeken, ezért a feltalálói szerint alkalmas lenne rá, hogy "kihalássza" a bélrendszerből a lenyelt gombelemeket, de emellett remek elektromos vezető, így ilyen javításokra is bevethető.

A tudósok az Advanced Functional Materials tudományos folyóiratban számoltak be a technológiáról, tanulmányukban "nyálkás mágneses robotnak" nevezve azt. A The Guardian érdeklődésére Dr. Li Zhang társfeltaláló úgy nyilatkozott, hogy még csak az alapkutatásnál járnak, de a végső cél az lenne, hogy autonóm robotként hasznosíthassák az anyagot.

Mindazonáltal korai még pánikolni, ha kiráz a hideg a testedbe mászó trutyitól, a tudósoknak ugyanis még számos problémát meg kell oldaniuk. Ilyen például, hogy a robot puha kialakítása miatt még könnyedén kiszivároghatnak belőle a mérgező neodímium részecskék.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.