Hirdetés

Ez a magyarok 200 kedvenc jelszava, ciki, ha a tiéd is köztük van



|

Tanulságos kutatás árulkodik róla, hogy továbbra is rajongunk a gagyi jelszavakért.

Hirdetés

Az idén már több elemzőcég kutatásai is bizonyították, hogy az emberek egyszerűen nem hajlandók leszokni a könnyen feltörhető és az újrahasznosított jelszavak használatáról, amivel persze óriási biztonsági kockázatnak teszik ki az online fiókjaikat.

Ezúttal a NordPass jelszókezelő kongatta meg a vészharangot egy nemzetközi kutatással, amelyben hazánkat is vizsgálták, így a cég jóvoltából most megismerhetjük a magyar internetezők 200 kedvenc jelszavát. A kifejezések listája olyan független kutatókkal együttműködésben került összeállításra, akik a kiberbiztonsági incidensek kutatására szakosodtak. Az elemzések alapjául egy 3 terabyte méretű adatbázis szolgált.

Hirdetés

Habár a magyarok szeretnek ódákat zengeni önnön furfangosságukról, az alábbi TOP20-as lista sajnos azt bizonyítja, hogy itt a Kárpát-medencében is épp olyan könnyelműen és kiszámíthatóan állunk az online biztonsághoz, mint a világ többi részén.

  1. 123456
  2. 12345
  3. Kinder123
  4. 1234
  5. telefon
  6. Joci1
  7. qwertz
  8. mandula
  9. qqqqq
  10. 123
  11. 1111
  12. asdf
  13. jelszo
  14. mmklub
  15. Emma01
  16. 123456789
  17. budapest
  18. kinder
  19. hedike
  20. boszorka

Ahogy a felsorolás is mutatja, a magyarok továbbra is a jó öreg 123456/12345 kombóra esküsznek, s ezzel Kolumbia,  Franciaország és Japán népével foghatunk kezet. Érdekes, hogy a "kinder" kifejezés két formában is bekerült a TOP20-as körbe, ám ez vélhetően nem annyira a német nyelv, mintsem az azonos nevű édesség iránti lelkesedésünkről árulkodik.

A teljes 200-as felsorolás ide kattintva olvasható, a felületen viszont át kell állítani a mutatott országot Magyarországra. Néhány érdekességet ezen is felfedezhetünk. A 25. helyen a "kaka", míg  az 55.-en a "popó" áll, a 29. helyen végzett "macska" pedig beelőzte a 31. helyen ugató kutyát, izgalmas bepillantást engedve a kisállattartók örök harcába. Már-már csalódást keltő, hogy az ékezetes "jelszó" kifejezéshez egészen a 134. sorig kellett görgetnünk, azon pedig sok ezer László szomorkodhat, hogy a "Laci1" végzett az utolsó helyen.

Ami a NordPass tapasztalatait illeti, a felmérésben részt vevő országokat összevetve a 2022-es kedvencek 73%-ban megegyeztek a tavalyi toplistásokkal, a globális favorit pedig még mindig az elpusztíthatatlan "password", amelyet 4,9 milliószor használtak. A jó hír viszont, hogy a weboldalak biztonsági megoldásainak javulása miatt az idén jóval szűkebb volt azon kiszivárgott adatbázisok köre, amelyekből a cég elkészíthette a felmérést.

"Nem meglepő ez a trend, mivel a gyorsan fejlődő technológiáknak köszönhetően a jelszavak feltörése egyre nehezebb.  Ma már jóval több weboldal használja az  Open Authentication 2.0 (OAuth 2.0) iparági szabványt, amit arra a célra alakítottak ki, hogy a weboldal vagy alkalmazás más webalkalmazások által tárolt erőforrásokhoz férhessen hozzá a felhasználó nevében anélkül, hogy a jelszavát bármikor is meg kellene osztania."

- nyilatkozta Leva Soblickaite, a NordPass termékportfólióért felelős igazgatója. A vállalat egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy a nagyobb biztonság érdekében használjunk hosszú, egyedi kifejezéseket és jelszókezelőket, s hogy felejtsük végre el a jelszavak újrahasznosítását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.