Hirdetés

Ez a rendszer válthatja le az Androidot



|

5 éven belül a feledés homályába merülhet az Android - a Google Fuchsia operációs rendszere hivatott leváltani.

Hirdetés

Nemrég a Google gigantikus büntetést kapott az EU-tól, ezután az óriás ügyvezetője rögtön leszögezte, hogy ha Európa ezt akarja, akkor az Android rövid időn belül fizetőssé válhat. A témával később külön is foglalkoztunk. Az Android jövője azonban úgy néz ki, hogy hamarabb véget érhet, mint gondolnánk. 

Hirdetés

A Google ugyanis évek óta dolgozik egy Fuchsia nevű operációs rendszeren. Ez nem titok, ráadásul a forráskód is elérhető már egy ideje online. Az viszont sosem volt tiszta, hogy mit akar vele a Google. Lecserélni az Androidot? Új típusú eszközökre telepíteni? Minden gyártónak odaadni? A Bloomberg szerint a válasz minden kérdésre az, hogy igen. 

A jelentés szerint a jól értesült források tudni vélik, hogy az alapötlet egy olyan operációs rendszer megalkotása, amely a cég minden hardverén - Pixel okostelefonok, okoshangszórók -, illetve minden partnergyártó készülékén futna, attól függetlenül, hogy Android vagy Chrome OS rendszerű az eszköz. 

A fejlesztők azt remélik, hogy 3 éven belül megérkeznek a Fuchsia-alapú okoshangszórók, és 3-5 éven belül a Fuchsia-alapú laptopok. Az első Fuchsia-alapú okostelefonok 5 éven belül jelenhetnek meg. Vagyis 2023-ra a Fuchsia végleg leválthatja az Androidot. 

Kár lenne persze biztosra venni a dolgot, legalábbis egyelőre. Bár a Google már több mint 100 mérnököt állított rá az új rendszerre, állítólag Sundar Pichai és Hiroshi Lockheimer még nem bólintottak rá az Android és a Chrome OS végleges nyugdíjazására. 

Nem véletlenül, a húzás ugyanis nagyon kockázatos lenne. Az Android hatalmas siker, készülékek milliárdjain fut jelenleg. Egy új rendszerrel a riválisok is lehetőségek kapnának, talán még akkor is, ha a visszafelé kompatibilitás megoldott lenne. A hardver- és szoftvergyártók meggyőzése szintén nehéz feladat lenne. 

Az erőfeszítés talán mégis megérné, elvégre az Androidot eredetileg nem szánták táblagépekre, és a Chrome OS is messze túllépett az eredeti ötleteken. Az új kezdettel a Google a konkrét eszközökre szabhatná a rendszert, ráadásul az irányítása is jóval nagyobb lenne fölötte, mint most az Android fölött. Talán még a rendszerfrissítéseket is saját kézbe vehetné az óriás. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.