Hirdetés

Ez a robot már egészen emberi módon képes áthaladni a hepehupás talajon



|

Egy Németországban található szerkezet már nem csak a lábait, hanem a kezeit is képes használni haladás közben.

Hirdetés

Szerencsére valószínűleg attól még elég messze vagyunk, hogy a Terminator-filmekben látott robotokhoz hasonló gépezetek terrorizálják az emberiséget, de azért már sikerült komolyabb eredményeket elérni a robotikában, amelyek inkább érdekesek, semmint ijesztők. A Boston Dynamics csapata például már több, meglehetősen emberi mozdulatokat produkáló szerkezetet is bemutatott nekünk, és bizony már Európában is találkozhatunk hasonlóan ügyes masinával.

Sétáláshoz vagy futáshoz az ember értelemszerűen leginkább a lábait használja, ám az egyensúly megtartásában fontos szerepet játszanak a karok, amikkel bizonyos helyzetekben kapaszkodni is könnyedén tudunk. A Müncheni Műszaki Egyetem munkatársai eszközöltek némi újítást egy LOLA nevű roboton, ami így már szintén nem csak az alsó végtagjait, hanem a felsőket is képes használni a biztonságos előrehaladás érdekében.

Hirdetés

A technológia még elég korai szakaszban jár, így nem teljesen automatizált, tehát a kutatóknak bele kell nyúlniuk egy picit a dolgokba, hogy LOLA tudja, éppen hol kell megtámaszkodnia. Egy ilyen tulajdonság viszont egyértelműen hasznos lehet a robot számára, és a német egyetem található masina bizony már most is elég meggyőzően képes áthaladni az egyenetlen talajon.

A tudósok egyébként abban reménykednek, hogy később a robot már egyedül is meg tudja csinálni ezeket a mutatványokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.