Hirdetés

Ez a turisztikai ügynökség meghívta a földönkívülieket



|

Az ügynökség 39 fényévre található TRAPPIST-1 csillag rendszerébe továbbította a bitmap-be csomagolt invitálást.

Hirdetés

Az emberiséget valószínűleg már a történelem előtti időktől foglalkoztatja , hogy milyen titkokat rejt az éjszakai égbolt, vagyis hogy laknak-e élőlények a világűr más pontjain. Bár sok elmélet kering a köztudatban arról, hogy nem vagyunk egyedül a világegyetemben, ennek egyértelmű bizonyítékát még nem sikerült feltárni a tudománynak.

Bár az elmúlt néhány évtizedben többször is megkíséreltünk valamiféle üzenet küldeni a Földről, mivel nem tudjuk, hogy egy esetleges távoli naprendszerben élő faj milyen módon kommunikál, lehet, hogy ezek teljesen hiábavaló próbálkozások voltak.

Hirdetés

Az első ilyen ötlet még a 19 század végén merült fel. Egy Joseph Johann Von Littrow nevű osztrák csillagász a tengerpart homokjába ásott alakzatokat akart kerozinnal feltölteni, hogy azt meggyújtva a jeleket a világűrbe továbbítsa. Akkor az ötlethez nem talált támogatókat, de néhány évtizeddel később a technológia fejlődése valóban lehetővé tette az üzengetést. Azóta már küldtünk fel morze jeleket, szöveges üzenetet klingon nyelven és Doritos reklámot is.

A legújabb kapcsolatfelvételi kísérlet a Kentucky állambeli Lexington városának turisztikai szervéhez kötődik. A kisváros hivatala lézer segítségével küldte el bitmapbe kódolt üzenetét a 39 fényévre található TRAPPIST-1 rendszerbe. Arról természetesen nincs tudásunk, hogy a Vízöntő csillagképben található vörös törpe bolygóin van-e élet, de ha igen, akkor is csak leghamarabb 80 év múlva érkezhetnek meg az ott élő földönkívüliek első szobafoglalásai.

Az üzenet olyan dolgokat tartalmaz, mint prímszámok, periódusos rendszer a földi élethez szükséges elemek megjelölésével, felvételek a környékről, némi dögös bluegrass és szóbeli invitálás arra, hogy aki hallja jöjjön vendégként a városba.

Arról semmilyen információnk nincs, hogy a TRAPPIST-1 kőzetbolygóinak valamelyikén van-e élet. A miénknél nagyjából egymilliárd évvel idősebb rendszer elvileg lakható részén, ahol a csillagászok víz jelenlétét is feltételezik, valóban 3-4 kőzetbolygó is található, de sokkal valószínűbb, hogy a projekt  a földi turisták érdeklődését hivatott felkelteni a térség iránt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.