Hirdetés

Ez az új rendszer időben észleli az autóban felejtett gyermekeket



|

A Continental új eljárásával megelőzhetők a tragédiák.

Hirdetés

A szélesebb közönség elsősorban a gumiabroncsairól ismerheti a német Continentalt, a vállalat ugyanakkor az alkatrészek és az autóbiztonsági berendezések piacán is jól beágyazott szereplőnek számít.

A modern igényekre reagálva a cég már korábban előállt a Continental Digital Access Technology (CoSmA) nevű rendszerrel, amely az autók okostelefonos elindítását teszi lehetővé, most pedig egy rendkívül fontos életmentő funkcióval bővítették azt.

Hirdetés

A Continental közleménye szerint a CoSmA immáron az autóban felejtett gyermekeket is képes érzékelni, megakadályozva a tragédiákat. A vállalat emlékeztet, hogy egy 30 Celsius-fokos nyári napon a felhúzott ablakkal parkoló járművekben akár fél óra alatt 45 fokra szökhet a hőmérséklet az utastérben, ami a gyerekek számára már életveszélyesnek számít.

A CoSmA-ba integrált új funkció, a CPD (Child-Presense-Detection) közvetlenül a sofőr telefonjára küld értesítést az utastérben rekedt porontyokról. A megoldás ultraszélessávú (UWB) jelek kibocsátása és visszaverődése alapján észleli a gyerekek jelenlétét, méghozzá olyan pontossággal, hogy még a mellkas mozgását is kiszúrja.

"Az egyedi légzési sebesség és a mikrotestmozgások alapján az UWB-rendszerrel ellátott CPD csecsemőnek, gyermeknek vagy felnőttnek minősíti az utasokat. Ha a gyermekeket az autóban hagyják, a CPD legkésőbb tíz másodperc elteltével hangjelzést, vizuális vagy tapintható figyelmeztetést küld a vezetőnek. Az UWB-alapú CPD bármilyen üléspozícióban képes érzékelni a csecsemőket és a gyermekeket, függetlenül attól, hogy takaró takarja őket, vagy az ülések előtti lábtérben bújnak meg."

- írja a Contintental. A vállalat kiemelte, hogy az új funkció nem igényel további hardvert, mivel a CoSmA meglévő érzékelőire épül, így a kompatibilis autók gyártóinak nem szükséges egy külön rendszert is beszerezniük, ha a szigorodó előírásokra reagálva ezzel a képességgel is el szeretnék látni a modelleiket.

Annyi bizonyos, hogy az efféle utastér-monitorozás széles körű elterjedésére nagy szükség lenne, az USA hivatalos statisztikája alapján ugyanis csak a tengerentúlon évi 40 gyermek veszti életét azért, mert az autóban felejtik őket, tavaly pedig Magyarországon is történt egy ilyen eset, amelyben egy 4 éves kislány volt az áldozat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.