Hirdetés

Ez finom lesz, jön a laborban növesztett csirkehús



|

Éttermekben és az üzletek polcain is találkozhatnak majd a vásárlók a sejtmintákból növesztett csirkehússal.

Hirdetés

Tekintettel az állattenyésztéssel járó óriási környezeti terhelésére, egyre több vállalat lát potenciált az emberiség fehérjeigényének alternatív módon történő kielégítését célzó megoldásokban. Ezek közé tartoznak a laborban növesztett húsból előállított termékek is, amelyek elterjedésének lökést adhat, hogy az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumától (USDA) két vállalat is engedélyt kapott arra, hogy állati sejtekből készült húskészítményeit értékesíthesse. A zöld utat a minisztérium részéről megelőzte az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság tavalyi jóváhagyása, mely úgy ítélte meg, hogy mindkét cég termékei biztonságosan fogyaszthatók. 

Első körben a San Francisco-i Bar Crenn, a Michelin-csillagos Dominique Crenn éttermének (ennek az Upside Foods szállít), illetve Jose Andrés sztárséf Washington DC-ben üzemelő éttermének (ide a Good Meat termékeit várják) vendégei kóstolhatják meg a laborban növesztett csirkehúst. Az előállítás magas költségei és a szűk kínálat (világszerte körülbelül 150 vállalat foglalkozik ilyesmivel) miatt azonban még évekig tarthat, mire az üzletek polcain is megjelennek a készítmények.

Hirdetés

Mindazonáltal már most komoly pénzek forognak ezen a piacon, a Good Meat 2022 folyamán nem kevesebb mint 400 millió dollárnyi tőkeinjekciót kapott. A vállalat már 2020 végétől árul Szingapúrba laborban növesztett hús feldolgozásával készült termékeket: hússzeleteket, nuggetseket, darált húst és az indokínai térkésben népszerű satay-készítményeket.

Az Upside Foods pillanatnyilag körülbelül 25 tonna húst tud állati sejtekből előállítani évente, ám azon dolgozik, hogy megnyolcszorozhassa, tehát megközelítőleg 200 tonnára növelje kapacitását néhány éven belül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.