Hirdetés

Ez lehet a baj, ha nem tudsz törölni egy androidos appot



|

Két fő oka is lehet annak, ha egy androidos alkalmazást sehogyan nem tudsz száműzni a készülékedről.

Hirdetés

Egy androidos app letöltése mindig kézenfekvő folyamat: megtalálod a Google Play Áruházban, rákattintasz a telepítés vagy a vásárlás gombjára, majd megvárod, míg a folyamat befejeződik. A szoftverek törlése sem bonyolultabb. Előbb vagy utóbb a legtöbb androidos felhasználó mégis találkozik olyan appokkal, amelyeket valamiért nem lehet eltávolítani. Mi lehet ennek az oka? A legtöbb esetben általában két fő okból nem lehet törölni az appokat. 

Hirdetés

Nem minden app egyforma: míg egyes szoftverek nem igényelnek különleges engedélyeket, addig mások igen, ellenkező esetben nem tudnak egyes funkciókat vagy adatbázisokat használni. Egyes appok még rendszergazdai hozzáférést is igényelnek. Például azok, amelyek jelszavakat állíthatnak be, feloldhatják vagy zárolhatják a mobilt, követhetik annak helyzetét, stb... Ilyenkor előfordul, hogy nem tudsz törölni egy ilyen appot, csak ha előbb megvonod a rendszergazdai hozzáférését.

Ehhez menj a Beállításokba, majd keresd meg a Biztonság menüt, majd az Eszközadminisztrátor-alkalmazások almenüt. Ez a Samsung eszközökön a [Zárolt képernyő és védelem > Egyéb biztonsági beállítások] menüben van. Ha nem találod, a keresőt is használhatod. Keresd ki a kérdéses appot, és ha van mellette pipa, akkor tiltsd le. Ezután az alkalmazáskezelőből már törölheted a programot. 

Szintén gyakori ok, hogy azért nem lehet száműzni Android rendszerű okostelefonról (vagy táblagépről) egy appot, mert az tulajdonképpen egy olyan bloatware, ami a rendszer részét képezi. Ezek eszközök millióin vannak rajta gyárilag, és a kéretlen szoftvereket nevezzük így, amelyeket a gyártók, mobilszolgáltatók előretelepítenek a készülékekre. Ezeket döntő többségükben nem lehet törölni, mert az operációs rendszer részeként vannak megjelölve.

Lehetőségek persze ilyen helyzetben is akadnak. Az egyik, hogy letiltod az érintett appot. Ezzel az alkalmazást kikapcsolod, és meggátolod abban, hogy pazarolja a készüléked értékes erőforrásait. Persze némi tárhelyet azért így is elvesz majd az adott program. Mindezt a Beállítások menü alkalmazáskezelőjén keresztül teheted meg. Később itt bármikor újra engedélyezheted a letiltott appokat, ha valamikor mégis szükséged lenne valamelyikre. 

Rootjogosultsággal természetesen bármilyen app törölhető, még azok is, amelyek alapesetben nem. Ez viszont már egy olyan haladó megoldás, ami más kérdéseket is felvet, és az átlagfelhasználók számára nem igazán ajánlott. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.