Hirdetés

Ez lenne a Google-mentes Android?



|

Az /e/ egy olyan Android-alapú, mobilokra optimalizált operációs rendszer, amely mentes a Google szolgáltatásaitól.

Hirdetés

Gaël Duval tavaly jelentette be a terveit, melyek szerint kifejleszt egy új mobilos operációs rendszert, ingyenes és nyílt forráskódú szoftverek használatával. Most már az első béta is elérhető, lehet tesztelni. 

Hirdetés

A neve /e/, és alapvetően egy Android-alapú egyedi ROM-ról van szó. Ebből viszont szinte minden hiányzik, ami szabadalomhoz kötött vagy zárt rendszerű. 

A nyílt forráskódú /e/ a microG-t használja a Google Mobile Services helyett, vagyis a Mozilla geolokációs szolgáltatását. Az alapértelmezett appokat is lecserélte, nyílt forráskódú, magánszférát tisztelő megoldásokra. 

Az /e/ fejlesztéséhez az alapot egyébként a LineageOS 14.1 adta, ami maga az Android 7.1 Nougat kódján alapszik. 

Az e-mailezéshez a K9-mailt választotta az /e/, míg az SMS-ekhez és az üzenetekhez a Signalt és a Telegramot. Az alapértelmezett keresőmotor a Searx, de a DuckDuckGo és a Qwant is támogatottak. A felhős tárhelyet a NextCloud adja. 

A jövőbeli verziók már a LineageOS 15-re és az Android 8 Oreóra alapoznak majd, jobb teljesítménnyel és appokkal, több funkcióval, és már a Google DNS-t is leváltják. A stabil verzió valamikor 2019-ben érkezhet, azután pedig akár a hardvergyártók is lecsaphatnak a rendszerre, legalábbis a fejlesztő reményei szerint. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.