Hirdetés

Ez történik a számítógépeddel alvó módban



|

Nem álmodik elektronikus bárányokkal, cserébe megtartja minden lezáratlan munkamenetedet.

Hirdetés

Nem csak a rutinos játékosok kezében van benne izommemória szinten a gyors mentés, hanem valószínűleg azokéban is, akik vesztettek már el hosszabb szöveget, esetleg egy gondosan kitöltött táblázatot amiatt, mert a gépük kikapcsolása előtt elfelejtettek rákattintani a kis floppy ikonra.

Az alvó mód megjelenésével az ilyen balesetek miatt keletkező ősz hajszálak száma globális csökkenésnek indult, de egészen pontosan mi is történik a gépházunk alatt, amikor szunnyadni küldjük a PC-nket?

Hirdetés

Nem véletlen, hogy kikapcsolás után hosszabb időbe telik, míg magához tér a gépünk, hiszen ekkor lényegében mind alkatrész áramellátása megszűnik. Ez persze praktikus, ha nem szeretnénk, ha a gépünk feleslegesen fogyassza az (egyre drágább) energiát használaton kívül, azonban ha csak átmenetileg hagyjuk ott a gépet, érdemes lehet inkább az alvó módot választani szellemi épségünk megóvása végett.

Ekkor a Windowsban működő ACPI Sleep States (Advanced Configuration and Power Interface) nevű energia-menedzsment specifikáció lép működésbe, mely kikapcsolja a kijelzőket, elmenti a memória pillanatnyi állapotát, elveszi az áramot a hardverek jelentős részétől, így egy alacsony fogyasztású módba állítja a PC-nket. Ezen folyamatnak köszönhető, hogy gépünk az alvó módból másodpercek alatt, adatvesztés nélkül képes visszatérni.

Az ACPI-nek elsődlegesen hat energiamódja van:

  • S0 - Working: A PC-nk be van kapcsolva és minden rendesen működik rajta.
  • S1 - Sleep: A gép processzora nem hajt végre feladatokat, de áram alatt van.
  • S2 - Sleep: Ebben a módban már a processzor sem kap áramot
  • S3 - Sleep: A gép legtöbb alkatrésze nincs áram alatt, azonban a RAM egy kevés energiafelhasználással folyamatosan frissen tartja magát
  • S4 - Hibernate: Ekkor a gép egy úgynevezett hibernációs fájlba menti a memória tartalmát, majd kikapcsol.
  • S5 - Soft off: Ez a normál kikapcsolt állapot, melyben egyetlen összetevő sem kap áramot, minden folyamat leáll.

 A három mód közül a gyártók az S3-at alkalmazzák a leggyakrabban, de ez márkánként eltérő lehet.

Szerencsére az alvó mód mostanra igen könnyen elérhető a Windows 10 és 11 rendszeren belül, hiszen elegendő megnyitnunk a Főkapcsolót, hogy aktiváljuk, de a Gépházban azt is beállthatjuk, hogy a bekapcsoló gomb lenyomásakor vagy a laptopunk lehajtásakor alvó módba álljon a gépünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.