Hirdetés

Ezek a funkciók búcsúznak a Windows 11-gyel



|

Néhány régi funkciót kigyomlál, néhányat csak háttérbe tol az új rendszer.

Hirdetés

A Windows 11 csütörtöki bemutatkozásával hivatalos lett, hogy valamikor az ünnepi szezontól generációt vált a Microsoft asztali operációs rendszere. A szoftver számos újítást hoz a dizájntól az átdolgozott Start-menün és a Widgeteken át az androidos alkalmazások támogatásáig, így bőven van miért várni a rajtot.

A redmondiak ugyanakkor nem csak adnak, bizonyos funkciókat el is vesznek tőlünk. A Microsoft a Windows 11 gépigényét is bemutató oldalon tette közzé azokat a dolgokat, melyek az új platformon már nem köszönnek vissza, vagy a jelenleginél kisebb hangsúlyt kapnak. Lássuk az érdekesebbeket!

Hirdetés

Cortana

A Microsoft sokáig elszántan próbálkozott azzal, hogy hangalapú asszisztense, a Cortana köré húzzon fel mindent, a funkció azonban nem igazán hódította meg a közönség szívét. A kudarcot beismerve korábban már eltüntették az Xboxokból, most pedig a Windowsban is hátrébb tolják: telepítéskor többé nem fog bemutatkozni, a tálcáról is eltűnik az ikonja, valamint a Keresésbe sem integrálják. Kitartóbb barátai számára ettől függetlenül továbbra is elérhető marad, de csak önálló alkalmazásként.

Internet Explorer

Május óta tudjuk, hogy 2022 nyarán végleg megszűnik a jó öreg Internet Explorer támogatása, így pedig nem meglepő, hogy a Windows 11-ben már egyáltalán nem lesz ott a Microsoft előző generációs webböngészője. Marad az Edge, aminek kifejezetten jót tett a Chromium-alapokra való áthelyezés.

Táblagép mód

A  Windows érintőképernyős használatra optimalizált üzemmódja, a táblagép mód szintén az új rendszer egyik búcsúzója lesz. Dedikált tabletes elrendezés helyett a Windows 11 a Windows 10 2020 októberi frissítésével kitaposott úton halad tovább, tehát érintőképernyős üzemmódban csak minimálisan igazít a kezelőfelületen (pl. nagyobb ikonok, szellősebb elrendezéssel), valamint néhány új gesztust és egy hatékonyabb képernyő-billentyűzetet is bevezet a kezelés megkönnyítésére.

Appok a záróképernyőn

A Quick Status nevű funkció segítségével a Windows 10-ben alkalmazásokat rögzíthetünk a záróképernyőn, melyeknél rögtön látjuk az értesítéseinket is. A Windows 11-ben ezt valószínűleg az új, látványosabb Widgetek váltják majd.

Átméretezhető Start-menü, élő csempék

A Windows 10-ben kedvünkre méretezhetjük a Start-menüt az ikonok hozzáadásával és elvételével, a az új rendszer viszont már nem támogatja ezt, és még az élő csempéknek is búcsút intünk.

Alkalmazások

Néhány alkalmazás többé nem települ majd automatikusan a Windowszal együtt, ilyen értelemben tehát búcsúzik a Paint 3D, a 3D Viewer, a One Note for Windows 10, és a Skype is. Az utóbbi helyett mélyebb integrációt kap a Microsoft Teams, amit már magánszemélyek is használhatnak.  

A leépítendő funkciók hivatalos listája a Microsoft weboldalán, ide kattintva böngészhető, a Windows 11 legfontosabb újdonságairól pedig videós összefoglalónkból is tájékozódhatsz:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.