Hirdetés

Ezek a marsi helikopter utolsó képei



|

A NASA nyilvánosságra hozta, hogy mi is történt tulajdonképpen a múlt héten lezuhant Ingenuityvel.

Hirdetés

A múlt héten érkezett a hír, hogy az amerikai űrügynökség elvesztette a kapcsolatot a lassan három éve szolgálatot teljesítő marsi helikopterrel, az Ingenuity-vel. A speciális drón, ami képes volt a vörös bolygó légkörében is repülni, még 2021-ben, a Perseverance marsjáró roverrel együtt érkezett, hogy felderítse az égitest felszínét.

A repülő eszközt a marsjáró útjának rögzítésére és egyéb légi felvételek készítésére használták az elmúlt 2 év során. Bár csak öt repülésre tervezték eredetileg, végül a 72. felszállása alkalmával történt meg az elkerülhetetlen és végzetes meghibásodás.

A földi irányítás január 18-án veszítette el a kapcsolatot a marsi járművel, közvetlenül egy útja végén esedékes leszállás közben. Először a kommunikációs hibát tartották a legvalószínűbb oknak, de később sajnos kiderült, hogy ennél most többről van szó. Mire sikerült a kapcsolatot újra előidézni, már biztos volt, hogy az Ingenuity nem lesz többé képes repülni.

Hirdetés

A két kilogramnál is könnyeb eszköz Marson való használata több szempontból is jelentős. Az egyik, hogy az első olyan ember által készített robotizált eszköz volt, amely egy másik égitest felszínén stabilan tudott felemelkedni. Másrészről az is jelentős, hogy az apró szerkezet az eredetileg tervezett öt helyett 72 alkalommal, összesen 128 percen át volt bevethető különböző küldetésekben. Ez reményt és értelmet adhat hasonló felderítő eszközök feljuttatásának.

Az utóbbi időben a Preservance munkáját felderítőként segítő Ingenuity utolsó repülése során propellertörést szenvedett el. A sérülés feltehetően akkor történt, amikor ereszkedés közben egy méteres magasságból az eszköz belecsapódott a talajba. Az utolsó általa készített fényképek egyikén az eszköz rotorjának árnyéka látható, melynek sziluettjén jól kivehető a letörött darabka hiánya, és a közelben a földön a törött alkatrész kék darabjai.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.