Hirdetés

Ezek az appok gyilkolják a leginkább a mobilodat



|

Részletes kutatás járt utána a legenergiaigényesebb mobilos alkalmazásoknak.

Hirdetés

Szerencsére elmúltak már azok az idők, amikor még szinte az összes okostelefon üzemidő-gondokkal küzdött, hiszen az utóbbi években az olcsóbb árkategóriákban is elterjedtek a nagyobb telepek. Ennek ellenére előfordulhat, hogy spórolni a kényszerülünk az energiával, így nem árthat tudni, melyik alkalmazások merítik a leginkább a készüléket.

A felhős tárhelyeket kínáló pCloud most utánajárt a dolognak, és megvizsgálta, hogy mely appok kötik le a legtöbb szabad erőforrást.

Hirdetés

A "100 népszerű alkalmazásra" fókuszáló kutatás során a cég három tényezőt vett figyelembe: hogy az egyes appok milyen funkciókat (kamera, Wi-Fi stb.) használnak, mennyire terhelik meg az akkumulátort, s hogy elérhető-e bennük az OLED-kijelzők esetében jelentős energiamegtakarítást garantáló sötét üzemmód.

Az ebből kikalkulált összesített pontszám alapján a FitBit fitneszapp és az amerikai Verizon mobilszolgáltató lettek a legnagyobb "mobilgyilkosok" 92%-os terheléssel, a harmadik-negyedik helyen pedig a Skype és az Uber található 87%-kal. Nem meglepő módon a TOP20 erőforrásvámpírból 6 is a közösségi médiás kategóriába tartozik, élen a Meta szörnyetegével, a Facebookkal. A TOP50-es lista az alkalmazások által használt funkciókkal együtt az alábbi ábrán látható (az éles megtekintéshez kattints a képre):

Slusszpoénként a pCloud az appok által elfoglalt tárhelyre is vetett egy beható pillantást, ebben a kategóriában pedig a United Airlines légitársaság 437,8 MB-os alkalmazása bizonyult a legmohóbbbnak, majd a Lyft (325,1 MB) és az Uber (299,6 MB) következett. A Facebook természetesen itt is az élbolyban van, az ötödik helyen találjuk 260 MB körüli tárhelyigénnyel, míg a Microsoft Teams a YouTube-ot megelőzve a 8. lett, 230 MB-nyi elfoglalt tárhellyel.

Ennek kapcsán ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a pCloud valószínűleg a nyers letöltési méretekkel dolgozott, míg számos alkalmazás idővel képes "meghízni" a felhalmozott háttéradatok révén, a sokat emlegetett Facebook például simán beköszönhet az 1GB-os rémálomhatár fölé is. A pCloud teljes jelentése ide kattintva olvasható. A szövegből érdekes módon egyáltalán nem derül ki, hogy androidos vagy iOS-es alkalmazásokat teszteltek-e, de az infografikákon iOS-es ikonokat használtak, és a kutatás címlapfotóján is egy iPhone-et láthatunk.  

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.