Hirdetés

Ezek az országok az álhírek legnagyobb exportőrei



|

A Facebook közzétette, hogy az elmúlt 4 évben mely államokból indult a legtöbb lebuktatott félrevezető kampány.

Hirdetés

A közösségi médiában terjedő álhírek témája a 2016-os amerikai elnökválasztás után kapott egyre nagyobb nyilvánosságot, amikor is kiderült, hogy orosz hackerek hamis információk terjesztésével igyekezték Donald Trump javára befolyásolni a voksolás kimenetelét. A dezinformációs hadművelet fő terepe a Facebook volt, a platform pedig azóta is a kritikák kereszttüzében áll, amiért nem küzd elég hatékonyan a jelenség ellen.

A közösségi oldal igyekszik javítani az imidzsén, most éppen az álhíreket megosztó felhasználók elrejtését tervezik, nemrég pedig arról a 150 álhírkampányról közöltek statisztikát, melyeket az elmúlt 4 évben buktattak le és távolítottak el a hírfolyamokból.

Hirdetés

A Facebook adatai szerint a törlésre került félrevezető hadjáratok nagy része, összesen 28 a külön trollfarmot üzemeltető Oroszországból indult, a második helyen pedig Irán áll 26 kampánnyal. Ennek fényében nem meglepő, hogy a dezinformáció elsődleges célpontja  a platform szerint a mindkét állammal problémás viszonyt fenntartó USA volt, ami ellen 34 lebuktatott álhírhadjárat irányult.  

Az álhírexportőrök TOP 5-ös listájának utolsó 3 pozíciója holtverseny, 9-9-9 törölt kampánnyal Mianmar, Ukrajna, és ironikus módon az Egyesült Államok részéről. Ami pedig a többi célpontot illeti, Ukrajnát 18, az Egyesült Királyságot 14, Szudánt 9, Líbiát pedig 8 lebuktatott kampánnyal támadták az elmúlt 4 év során.

Az adatok kapcsán Nathaniel Gleicher, a Facebook biztonsági főnöke elmondta, hogy a 2020-as amerikai elnökválasztás előtt is élénk külföldi aktivitást tapasztaltak, ugyanakkor már a belföldi szereplők is előszeretettel nyúltak az álhírkampányok eszközéhez. Ezt mutatják az adatok is: a kampány során összesen 16 irányított álhírhálózatot kapcsoltak le, ezek közül 5-öt orosz, 5-öt iráni, 5-öt pedig amerikai üzemeltetőkkel tudtak összekötni, s csupán egy ilyen származott Kínából.

A Facebook arra is figyelmeztetett, hogy az ún. "észlelési hackeléssel" egy új módszer is felbukkant. Az elsőként iráni központú elkövetőktől látott trükk lényege, hogy a közösségi médián keresztül szándékosan olyan álhíreket terjesztenek, melyek szerint feltörték a választási rendszert, aláásva ezzel az eredményekbe, és úgy általában a demokráciába vetett hitet.

Az elmúlt 4 év tanulságait összesítve Gleichner elmondta, hogy sikerült kifinomultabbá tenniük a Facebook módszereit, s már nem csak a nagy hálózatokat kapcsolják le, de egyre több kisebb álhírhadjáratot is nyakon csípnek. A közösségi oldal egyébként hazánkra is külön figyelmet fordít, méghozzá egy egyetlen fős kommandó bevetésével.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.