Hirdetés

Ezek lehetnek az iOS 17 legnagyobb újdonságai



|

Egy terjedelmes szivárgás árulkodik az iPhone-t hajtó operációs rendszer következő generációjáról.

Hirdetés

Az iPhone 15-tel ellentétben az iOS 17 és az iPadOS 17 leleplezésére már nem kell túl sokat várni, az Apple ugyanis minden évben a WWDC fejlesztői konferencián ejti meg az operációs rendszerei bemutatóit, amely az idei évben június 5-én veszi kezdetét a cupertinói központban tartott ünnepélyes megnyitóval.

A legnagyobb érdeklődés természetesen az iPhone-okat hajtó iOS-t övezi, hiszen a forgalomban lévő kompatibilis eszközök mennyisége miatt ez érinti a legtöbb embert, most pedig idő előtt kiderülhetett, hogy mit tartogat számukra az Apple.

Hirdetés

A Twitteren ugyanis felbukkant egy összefoglaló, amit az az analyst941 jegyez, aki tavaly pontosan jósolt meg néhány részletet az iPhone 14 Próban és Pro Maxben debütált Dynamic Island szenzorsziget kapcsán. A szivárogtató tehát egyszer már bizonyított, ezúttal pedig a következő dolgokat jövendöli az iOS 17-ről:

  • Az operációs rendszer ugyanazokat a készülékeket fogja támogatni, mint az iOS 16 (iPhone 8-tól felfelé). Az iPadOS 17 akár az A9 Fusion/A10 Fusion chipeket is támogathatja, ám erről csak később dönt a gyártó.
  • Az iOS 17 elsősorban a stabilitásra, a hatékonyságra, a teljesítményre és a régebbi készülékek hosszabb távú támogatására lesz kihegyezve.
  • A várhatóan nyáron debütáló béta verzió első hetei megviselhetik a régebbi iPhone-okat, de idővel sokat javul majd a rendszer.
  • Komoly változtatásokon esik át a Vezérlőközpont kezelőfelülete, új lehetőségeket kapunk annak személyre szabására.
  • A jelenleginél "sokkal többre" lesz képes a Dynamic Island szenzorsziget, mivel az idei évben az alapmodellek (iPhone 15, iPhone 15 Plus) is megkapják, a marketingesek pedig nyomást gyakoroltak a mérnökökre, hogy faragjanak belőle nagyobb durranást.
  • Több beállítási lehetőséggel gazdagodik a mindig aktív kijelző, az értesítések és úgy általában véve a Beállítások menü.
  • Az akadálymentesítési funkciók köre is szélesebbé válik, "teljes kontrollt" biztosítva a kezelőfelület és az elrendezés felett az idősebbek és a gyerekek számára.  
  • Nem részletezett fejlesztéseken esnek át a CarKey és a Wallet alkalmazások.
  • Több ponton is módosul a kamera alkalmazás, de meglehet, hogy ez csak az iPhone 15 Pro és Pro Max modelleken következik be.
  • Komoly fejlesztéseken esik át a Keresés/Spotlight funkció.
  • Az Apple az aktív, interakcióra képes gombokkal ellátott widgeteket is tesztelheti, ám ez még nincs megerősítve.

A fentieken túl a szivárogtató két állításáról külön is érdemes beszélni. Egy kommentelőnek válaszolva analyst941 azt írta, hogy tudomása szerint az iOS 17 az Európai Unió területén támogatni fogja a sideloadingot, vagyis az App Store-on kívülről származó alkalmazások telepítését, ami hatalmas változás lenne a zárt platform történetében. A lépés az EU szigorodó előírásaival összhangban történne, amiről decemberben egy másik szivárogtató, Mark Gurman is írt, de ő 2024-re datálta a sideloading bevezetését.

Végezetül pedig érdemes kiemelni, hogy analyst941 értesülései szerint haptikus gombok váltják a fizikai hangerőszabályzó gombokat és a némítókapcsolót az iPhone 15 Pro-modelleken, ami azért érdekes, mert nemrég két veterán elemző, Ming-Chi Kuo és Jeff Pu is ennek az ellenkezőjét állította.

Akárhogy is legyen, ha analyst941 nem téved, akkor az iOS 17 egy egész tartalmas csomag lehet, és még további meglepetéseket is tartogathat, mivel Mark Gurman márciusi jelentése alapján az Apple kifejezetten olyan funkciókkal tervezi megtölteni, amelyeket régóta hiányolnak a feljhasználók.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.