Hirdetés

Ezek most a magyarok kedvenc számítógépgyártói



|

A legfrissebb adatok szerint változott az erősorrend a magyar PC-s piacon, a kereslet alakulása pedig látványosan dacol a világtrenddel.

Hirdetés

Az utóbbi hónapokban megjelent piackutatások egyetérteni látszanak abban, hogy a koronavírus-járvány okozta vágtázás kifulladásával szűkös időszak elé néz a PC-s szegmens, legyen szó akár hardverekről, vagy komplett konfigurációkról. Ettől függetlenül persze továbbra is szükség lesz új számítógépekre, az IDC legfrissebb adatainak köszönhetően pedig most megtudtuk, miként állnak a gyártói erőviszonyok a magyarországi piacon.

Az IDC 2022 második negyedévét vizsgálva arra jutott, hogy az ASUS átvette a vezetést a Lenovótól, s pillanatnyilag 23%-os részesedéssel (30 357 eladott géppel) a magyarok kedvenc PC-s márkájának számít. A tajvaniak számára még jobb hír, hogy csak a fogyasztói laptopok szegmensét tekintve már 47%-kal dominálják a piacot.

Hirdetés

A második helyezett Lenovo összesen 28 204 asztali PC-t, laptopot és munkaállomást szállított le, s ezzel 22%-os szeletet hasított ki a teljes tortából. A harmadik helyen a Dellt (26 859 db eladott gép/ 21%-os részesedés) találjuk, de szorosan mögötte ott a HP (26 656 db eladott gép/ 21%-os részesedés) is. Az Apple az Acert megelőzve az ötödik helyre futott be, 6%-os részesedéssel (7548 eladott géppel).

Forrás: IDC

Az összesítést nézve 2022 második negyedévében 129 829 PC talált magyarországi gazdára, a legsikeresebbnek pedig messze a laptopos kategória számított, 105 229 eladott példánnyal, míg asztali konfigból 21 626, munkaállomásból pedig csupán 2 974 darab került leszállításra.

Érdekesség, hogy az IDC szerint a vizsgált időszakban a magyar PC-s piac még mindig növekedőben volt, 2,7%-os gyarapodást produkálva az előző év azonos időszakához képest, miközben a teljes kelet-európai régióban 32,8%-os, világszerte pedig 15,6%-os keresletcsökkenést mért a cég.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.