Hirdetés

Ezek voltak 2020 legfurcsább tech trendjei



|

A koronavírus sok esetben teljesen új mederbe terelte a tech-ipar történéseit, melynek hatásait még hosszú ideig érezzük majd - lássuk hát, hogyan reagált a piac a járványra.

Hirdetés

El kell, hogy keserítsünk benneteket: hiába írunk immáron 2021-et, 2020 menthetetlenül, minden kétséget kizáróan megtörtént. Olyannyira, hogy a Gergely-naptár legfanatikusabb hívőinek is be kell látniuk, bizonyos szempontból még most is velünk él, legalábbis világunk e pillanatban is a koronavírus-járvány teremtette kihívásokkal és nehézségekkel küzd.

Nincs ezzel másképp a tech-szektor sem, amely szintúgy szürreális évet zárt, illetve folytat. No nem azért, mert minden olyan piszok rosszul sült volna el: fogalmazzunk inkább úgy, hogy senki sem pont így képzelte el a tavalyi évet, elvégre sok olyan tendenciát hozott magával, melyek nemhogy 2020-at, de talán az elkövetkezendő éveket is fenekestül felforgatták. Lássuk, mik is voltak az elmúlt év legfurcsább tech trendjei!

Hirdetés

Övék a korona

Tehát beütött a koronavírus, ennek hatásait pedig a techipar sem tudta elkerülni. Igen ám, de ne feledjük, hogy arról az ágazatról beszélünk, melynek feladata épp a megoldás és az innováció lankadatlan keresése.

Ily módon, bár a CTA augusztusban még 2,2 százalékos iparági zsugorodást jósolt Amerikában, kb. 14%-os növekedésével mindenképp rekordéven van túl a szoftver-, videojáték- és streamingipar egyaránt, hiszen a karantén alatt jóformán mindenki a streaming- és zeneszolgáltatók, illetve a videojátékok berkein belül találta meg a maga szórakozását.

A home office miatt nagyot mentek idén a felhő alapú szolgáltatások is, míg hardverek terén a slágertermékek - azaz a telefonok, tévék, laptopok - mellett három kategória, a játékkonzolok, a vezeték nélküli fülhallgatók, illetve az egészségünkkel kapcsolatos különböző elektronikai eszközök, például okosórák határozták és határozzák még meg jó ideig nemcsak életünket, de a szektort is.

Hol a next-gen?

Beszéltünk itt jól fogyó hardverekről, és folytatnák is a témát, no a "jól fogyó"-t egy kicsit átértelmezve. Ugyebár 2020 egyik, ha nem a legfontosabb történése az újgenerációs konzolok érkezése volt, még úgy is, hogy nem zajlott - pontosabban zajlik - valami gördülékenyen a generációváltás.

A hazai gamerek is a saját bőrükön tapasztalhatták meg, milyen érzés, mikor az alapanyaghiány, a gyárbezárások, illetve az ellátási lánc akadozásának triumvirátusa miatt a Sony és a Microsoft konzoljai, a PlayStation 5 és az Xbox Series X sem kerülhettek olyan könnyedén birtokukba, nemhogy a karácsonyfa alá. Igaz, fa alá még kerülhetnek, de most már csak 2021-ben.

A PC-s piac sem járt sokkal jobban a fenti okok miatt, bár nagy lelkesedéssel szavaztattunk meg titetek arról, hogy milyen videokártyát akartok beszerezni a jövőben, be kell látni, hogy egyelőre nincs sok esély erre (vagy csak elképesztően túlárazott formában). Pedig mind az Nvidia az Ampere-rel, mind az AMD a Big Navivel új alapokra helyezte a videokártya-piacot, sőt, processzorok terén egyértelműen az utóbbi ugrott nagyobbat a maga ZEN 3 architektúrájával - még úgy is, hogy az Apple az Intel leváltásával és az M1 chip bevezetésével máris biztos helyet szerzett az ARM-nek 2021 kulcsszavai között, szóval ideje már most jól begyakorolni ezt a betűhármast. A szomorú valóság az, hogy a generációváltás szinte csak papíron zajlott le, szinte semmi sem időben, vagy elegendő készlettel érkezett meg a boltokba, még idő kell ahhoz, hogy mindenki olyan gépet fejleszthessen magának, amilyet 2021-ben már megérdemelnénk (vagy hát inkább csak szeretnénk).

A szemük sem áll jól

Nem 2020-ban ismerte meg a világ a deepfake-et, de az biztos, hogy idén tört be úgy igazán a fősodorba. Reklámokban, politikai kampányokban, mémekben, voltaképp mindenhol ott sokasodnak már a példák, hol ilyen, hol olyan okokból bevetve. Míg az ember továbbra is tisztában van a jelenség jelentős veszélyeivel, vagy legalább kissé féli azokat, addig ugyanúgy röhög is az egészen.

Ezen nem is lepődünk meg annyira, mikor a South Park alkotói Sassy Justice címmel gyártanak deepfake paródiaműsort, benne egy Trump-arcú riporterrel; internetezők milliói vannak oda a Vissza a jövőbe Robert Downey Jr. és Tom Holland arcával újraálmodott változatán; vagy épp egy brit csatorna hökkenti meg a világot II. Erzsébet királynő kamubeszédével? Még azért innen is biztosan van hova fejlődni.

Töltőt meg majd én hozok?

Olybá tűnik, mégsem volt feltétlen annyira izgalmas a múlt év, már ha abból indulunk ki, milyen felháborodást okozott az Apple új mobilcsaládjának, az iPhone 12-esek új, fenntartható piacra dobása, azaz hogy kisebb csomagolásban, hálózati adapter nélkül kerül bevezetésre a négy készülék, mondván, töltője már mindenkinek van.

A konkurenciát képviselve a Samsung egyik Facebook-oldala persze azonnal elkezdte ugratni az almás céget, miszerint a Galaxy telefonokhoz bezzeg van töltő, ám nem kellett sokat várni arra, hogy kiderüljön: minden bizonnyal követni fogják a cupertinóiak példáját, sőt, a Xiaomi már meg is tette a Mi 11-gyel, még ha pár héttel korábban ők is élcelődtek az Apple gyakorlatán.

Egyes pletykák szerint a Huawei is hasonló lépésre készül, legalábbis egy fogyasztói kérdőívükben, vezeték nélküli fejhallgatóik kapcsán már feltették a kérdést, ami az új termékekhez járó USB-C-s kábel létjogosultságára irányult.

Ötödik generációs konteók

Ha akad az olvasók között olyan, aki bűnös élvezetként tekint az összeesküvés-elméletekre, nos, az minden bizonnyal mosolyogva falta 2020 konteóit. Volt is mit, elvégre a járvány, az 5G egyre szélesebb körű bevezetése, valamint az amerikai elnökválasztás, illetve az e hármasból fakadó álhírek és dezinformációk oly töretlenül tették még kaotikusabbá az évet, hogy azt azért már (a nem kis bűnrészességgel rendelkező) közösségi-oldalak és óriáscégek sem hagyhatták szó nélkül.

Itt konkrétan Donald Trump, illetőleg a közösségi médiák - azon belül is elnök kedvenc platformja - a Twitter csatájáról beszélünk: az oldal május óta, kiváltképp az elnökválasztás és szavazatszámlálás napjai alatt jelölte meg vagy épp rejtette el serényen az USA leköszönő elnökének több esetben is megalapozatlannak bizonyuló tweetjeit. Az más kérdés, hogy sokan Joe Biden megválasztása ellenére is problémásnak találják a közösségi médiák befolyását és piaci hatalmát, így a Facebookra és társaira 2020 után is kemény évek várnak, elég csak a gyarapodó trösztellenes perekre gondolni

"Bocs, nem hallak jól, azt mondtad, hogy sz** évünk van?"

"Példa nélküli idők", "le van némítva", "kényszerszabadság": csak néhány az év legfelkapottabb üzleti szakzsargonjai közül, legalábbis a The New York Times gyűjtése alapján, miután megvizsgált bő húszezer olyan videókonferenciát, amely cégvezetők és befektetők közt zajlott.

Nincs mese, úgy robbant be a munkáltatók és munkavállalók szürke mindennapjaiba a Zoom és más videochates platformok tömkelege, hogy aki idén nem meetingelt vagy vett részt a digitális oktatásban legalább csak egyszer úgy, hogy szakadozó hanggal, utcafronton zajongó munkásokkal vagy bőgő gyerekkel a háttérben tapasztalja meg a varázst (esetleg éppen a zoombombing jelenséget, ami szintén a tavalyi év egyik mutáns képződményszava), az valószínűleg hosszú hónapok óta két munka között van - vagy sajnos az állását vesztette el a járvány miatt.

Akárhogy is van, mindenkinek kitartást kívánunk 2020 utóhatásaihoz, reméljük, hogy az idei évről már sokkal kellemesebb emlékeink maradnak majd trendek tekintetében is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.