Hirdetés

Még 2022-ben is ennyire béna jelszavakat használ mindenki



|

Súlyosan sérül a biztonság, amikor a könnyű megjegyezhetőségre kerül a hangsúly.

Hirdetés

Hiába kapott az elmúlt évek során egyre nagyobb figyelmet az adatvédelem és úgy általában a kiberbiztonság témája, az emberiségnek bőven van még tanulnivalója a digitális tudatosság tekintetében, amit a gyenge jelszavak töretlen népszerűsége bizonyít a leginkább.

Tegnap volt a jelszó világnapja, melynek apropóján a biztributor és az N-able összegyűjtötte a leggyakrabban használt rossz jelszavakat.

Hirdetés

A lista nem tartogat óriási meglepetéseket, hiszen ahogy a szerzők is rámutatnak, évről évre ugyanazok a könnyen megjegyezhető kifejezések köszönnek vissza. A mezőnyt az örökzöld "123456" vezeti, de sokan esküsznek a jó öreg "Password"-re és a kihagyhatatlan "Jelszó123"-ra is. Mindezt még aggasztóbbá teszi, hogy az N-able szerint az adatlopások 80%-át lopott vagy feltört jelszavakkal követik el.

Az összeállítás arra is felhívta a figyelmet, hogy még mindig rengetegen támaszkodnak a háziállatuk nevére, a születésnapjukra és a házassági évfordulójuk dátumára, valamint a kedvenc sportklubjuk nevére is, míg teljesen egyedi jelszavakat mindössze az emberek 36%-a használ. Ez pedig a cégek szempontjából is probléma, az N-able szerint ugyanis a Fortune 1000-es vállalatok dolgozóinak 76%-a ugyanazt a jelszót adja meg a hivatalos és az egyéb fiókjainál is.

Aki viszont ennél többet tenne, annak néhány jótanáccsal is szolgáltak a szakértők. Ezek többségének 2022-ben már mindenkinél alapnak kellene lennie, de a fentiek alapján sosem árt felfrissíteni az emlékezetünket:

  • Az egyedi jelszavakhoz csak az adott illetékes személynek legyen hozzáférése.
  • Használjunk többfaktoros (MFA) vagy kétfaktoros (2FA) hitelesítést.
  • Ne jelentkezzünk be, vagy adjuk meg a hitelesítő adatainkat nem megbízható eszközökről.
  • Ne írjuk fel sehova sem a jelszavakat.
  • Használjunk jelszókezelőt, jelszószéfet.
  • Minden bejelentkezési felületen más jelszót használjunk.
  • Alkalmanként cseréljük le a jelszavainkat, a régi jelszavakat pedig ne használjuk újra.
  • Időnként ellenőrizzük, hogy jelszavaink kompromittálódtak-e.
  • Minden esetben változtassuk meg a használatban lévő eszközök alapértelmezett jelszavait.
  • Kerüljük a nyilvános wi-fi hálózatok használatát. Ha mégis csatlakoznánk egy ilyenre, akkor ne lépjünk be olyan oldalakra, ahol a belépéshez jelszót kell megadni. Nyilvános hálózatokon ne végezzünk kényes, például online banki tevékenységet.
  • Tartsuk frissen a böngészőnket. A régi böngészőverziókban biztonsági rések lehetnek, így érdemes azonnal frissíteni az új kiadásokra (ezt elvégzi helyettünk az automatikus frissítés).
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.