Hirdetés

Még 2022-ben is ennyire béna jelszavakat használ mindenki

|

Súlyosan sérül a biztonság, amikor a könnyű megjegyezhetőségre kerül a hangsúly.

Hirdetés

Hiába kapott az elmúlt évek során egyre nagyobb figyelmet az adatvédelem és úgy általában a kiberbiztonság témája, az emberiségnek bőven van még tanulnivalója a digitális tudatosság tekintetében, amit a gyenge jelszavak töretlen népszerűsége bizonyít a leginkább.

Tegnap volt a jelszó világnapja, melynek apropóján a biztributor és az N-able összegyűjtötte a leggyakrabban használt rossz jelszavakat.

Hirdetés

A lista nem tartogat óriási meglepetéseket, hiszen ahogy a szerzők is rámutatnak, évről évre ugyanazok a könnyen megjegyezhető kifejezések köszönnek vissza. A mezőnyt az örökzöld "123456" vezeti, de sokan esküsznek a jó öreg "Password"-re és a kihagyhatatlan "Jelszó123"-ra is. Mindezt még aggasztóbbá teszi, hogy az N-able szerint az adatlopások 80%-át lopott vagy feltört jelszavakkal követik el.

Az összeállítás arra is felhívta a figyelmet, hogy még mindig rengetegen támaszkodnak a háziállatuk nevére, a születésnapjukra és a házassági évfordulójuk dátumára, valamint a kedvenc sportklubjuk nevére is, míg teljesen egyedi jelszavakat mindössze az emberek 36%-a használ. Ez pedig a cégek szempontjából is probléma, az N-able szerint ugyanis a Fortune 1000-es vállalatok dolgozóinak 76%-a ugyanazt a jelszót adja meg a hivatalos és az egyéb fiókjainál is.

Aki viszont ennél többet tenne, annak néhány jótanáccsal is szolgáltak a szakértők. Ezek többségének 2022-ben már mindenkinél alapnak kellene lennie, de a fentiek alapján sosem árt felfrissíteni az emlékezetünket:

 • Az egyedi jelszavakhoz csak az adott illetékes személynek legyen hozzáférése.
 • Használjunk többfaktoros (MFA) vagy kétfaktoros (2FA) hitelesítést.
 • Ne jelentkezzünk be, vagy adjuk meg a hitelesítő adatainkat nem megbízható eszközökről.
 • Ne írjuk fel sehova sem a jelszavakat.
 • Használjunk jelszókezelőt, jelszószéfet.
 • Minden bejelentkezési felületen más jelszót használjunk.
 • Alkalmanként cseréljük le a jelszavainkat, a régi jelszavakat pedig ne használjuk újra.
 • Időnként ellenőrizzük, hogy jelszavaink kompromittálódtak-e.
 • Minden esetben változtassuk meg a használatban lévő eszközök alapértelmezett jelszavait.
 • Kerüljük a nyilvános wi-fi hálózatok használatát. Ha mégis csatlakoznánk egy ilyenre, akkor ne lépjünk be olyan oldalakra, ahol a belépéshez jelszót kell megadni. Nyilvános hálózatokon ne végezzünk kényes, például online banki tevékenységet.
 • Tartsuk frissen a böngészőnket. A régi böngészőverziókban biztonsági rések lehetnek, így érdemes azonnal frissíteni az új kiadásokra (ezt elvégzi helyettünk az automatikus frissítés).

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.