Hirdetés

Ezekhez az adataidhoz fér hozzá a Facebook



|

Az iOS egy új frissítésének hála most listába szedve vizsgálhatjuk meg, hogy milyen adatainkat gyűjtik be az alkalmazások. A Facebook esetében igen hosszú a lajstrom.

Hirdetés

Az utóbbi időben a hatóságok egyre inkább odafigyelnek arra, hogy megregulázzák az éveken keresztül átláthatatlanul kusza adatfelhasználási szabályokkal dolgozó tech-cégeket.

Ennek nyomán a nagyobb vállalatok is elkezdtek a partnereik körmére nézni, az Apple például jelenleg is csiszolgatja az App Store szabályzatait. A digitális boltban mostantól megtekinthetjük, hogy mely alkalmazások, mely adatainkhoz férnek hozzá; a Facebook esetében meglepő a helyzet.

Hirdetés

Azon persze valószínűleg senki nem lepődik meg, hogy Zuckerberék meglehetősen sok adatunkat birtokolják, de mindez listába szedve kifejezetten meghökkentő. Egy iOS fejlesztő Noah Evans hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen elképesztő mennyiségű adatot zsákmányol tőlünk a Facebook; az ezt bemutató videóban hosszú másodpercekig kell görgetnie, mire a lista aljára ér:

A felsorolásban megtalálhatóak helyadatok, elérhetőségek, név, a telefonunk azonosítója, és még sok más. Kicsit furcsa az "Other data" nevű pont, melyről fogalmunk sincs, hogy egészen pontosan mit takarhat. 

A Facebook egyébként felhasználási feltételeiben eddig is elárulta, hogy ezeket az adatokat gyűjti be rólunk, de ezt persze kevesen olvassák át. Ebben segít most az Apple új, 14.3-as frissítése.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.