Hirdetés

Ezekkel a méregdrága projektorokkal csinálna mozit a nappalidból a Sony



|

Az elődeiknél kisebbek és olcsóbbak a Sony új 4K-s, lézeres projektorai, de így is könnybe lábad a szemünk az áruktól.

Hirdetés

Ha pusztán a kijelző méretét nézzük, egy bizonyos ponton túl már megéri elgondolkodni rajta, hogy egy tévé helyett inkább egy projektort válasszunk, aminek persze megvannak a saját buktatói. Ha nem szeretnénk kompromisszumot kötni a felbontás, a fényerő, a színek minősége, vagy valamilyen más paraméter kapcsán, akkor igen mély, ugyanakkor semmiképp sem üres zsebekkel kell rendelkeznünk. Ezt gyökeresen nem változtatja meg a Sony három frissen bejelentett modellje sem, viszont korábban csak csillagászati összegekért elérhető technológiákat hoznak a valamivel olcsóbb, ám még mindig meglehetősen drága árkategóriába is.

A japán gyártó mérnökei az új modell bemutatásakor büszkén újságolták, hogy komoly fejlesztéseket végeztek mind a projektorok lézeres fényforrásán, mind a kivetítők belsejében dolgozó fényvisszaverő felszíneken és lencséken is. Így kompaktabb készülékekkel rukkolhattak elő, amik kevesebb anyag és energia felhasználásával érnek el natív 4K-s felbontás mellett HDR színeket. Emellett fejlett képjavító processzorokból is jutott a készülékekbe, amik élesíthetik a képet, illetve a színeken is eszközölhetnek némi utómunkát, HDR-szerűvé téve az egyébként a szabványnak nem megfelelő tartalmakat is.

Hirdetés

Az új termékcsaládon belül a VPL-XW5000ES jelzésű modell jelenti a belépőszintet, ez 2000 lumen fényerőt kínál 6 ezer dolláros (2,1 millió forintos) áron, a következő szintet a 2500 lumen fényerőt produkáló VPL-XW6000ES jelenti, amire már 12 ezer dolláros (majdnem 4,3 millió forintos) árcímke került. Végül a sort a 3200 lumenes fényerővel rendelkező VPL-XW7000ES zárja, ami a könnyfakasztó, 28 ezer dolláros (több mint 10 millió forintos) árszintre került , de ez a nagyobb fényerő mellett fejlettebb színjavítással és lencserendszerrel érkezik, és még nagyobb felületen teszi lehetővé 4K-s kép kivetítését.

A Sony a környezettudatos vásárlókat és a gamereket is igyekszik a projektorokkal megfogni. A kisebb készülék előállításához 30%-kal kevesebb műanyagot használnak fel, a csomagolóanyagok mennyiségét is csökkentették 14%-kal, a fényforrás gyártásához pedig nem használtak higanyt. A játékosokat pedig az lehet vonzó, hogy az XW termékcsalád kivetítői a válaszidő csökkentésére szolgáló móddal is bírnak, így például 120 Hz-es képfrissítés mellett 13 ms-ra tudják azt levinni (igaz, ekkor csak 2K-s felbontásban működnek 4K helyett).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.