Hirdetés

Ezen az oldalon az MI által életre keltett őseid mesélik el családod történetét



|

Egy családfakutató weboldal új funkciója a deepfake-ekhez hasonló módszerrel éri el, hogy az őseink mesélhessenek családunk múltjáról.

Hirdetés

Számos terület van, ahol az elkövetkezendő években és évtizedekben áttörést hozhat a mesterséges intelligencia, az orvostudománytól kezdve a robotok vezérlésén át egészen a digitális tartalmak készítéséig. Ez utóbbi területen hozott össze egy elég érdekes újítást a MyHerigate családfakutató vállalkozás, illetve technológiai partnerük, a D-ID, akik egyszerű fotókból készítenek egészen meggyőző videókat.

Hirdetés

A két cég tavaly már megtette az első lépést ezen a téren, a weboldal Deep Nostalgia nevű funkciója a régi családi fényképeken lévő arcokhoz készített animációkat egy mesterséges intelligencia segítségével. De mivel a technológia akkor még viszonylag kezdetleges volt, illetve a fotók alanyainak igazából nem volt mit tenniük, csak egy kicsit forgatták a fejüket, a szemeiket, illetve minimálisan változott csak az arckifejezésük, olykor egészen fura végeredmények születtek, amiket néha kifejezetten nyugtalanító megnézni.

Most viszont egy még érdekesebb feature-t építettek ennek az alapjaira: a LiveStory már nem egyetlen fényképből dolgozik, hanem több képet, és a családfára vonatkozó adatokat is felhasznál, amikből egy rövid, szöveges családtörténetet is generál. A különböző rokonokra vonatkozó fontos információkat pedig ezt követően az egyik rokonunk mondhatja el, fényképét ugyanis úgy mozgatja meg a mesterséges intelligencia, mintha ő mesélné a megadott szöveget. Mivel ebben a funkcióban konkrét célja van az MI által generált animációknak, ahogy a lenti példán is láthatjátok, lényegesen természetesebb hatása van az elkészített videónak.

Igaz, valószínűleg az is segít, hogy nem a narrátort figyeljük végig, hanem a fotókat, amikről az MI segítségével megszólaló rokon mesél. A LiveStory videók minőségét egyébként nagyban meghatározza a szintén mesterséges intelligencia által generált beszédhang is, ami nagyjából hihetően (de azért közel sem tökéletesen) változtatja a narrátor hangszínét, ami főleg annak fényében elismerésre méltó teljesítmény, hogy több nyelven és dialektusban képes megszólalni.

Ti mit gondoltok, érdekes, vagy inkább furcsa a meganimált ősökről készült videó?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.