Hirdetés

Ezer dalból álló lemezzel tiltakozik a Spotify ellen egy zenekar



|

A Spotify kifizetési sajátosságait igyekeznek kihasználni a 30 másodperces mikrodalokkal.

Hirdetés

Az utóbbi hetekben komoly botrányba került a Spotify, aminek értéke a kiváló 2021-es adatok ellenére három nap alatt 2,1 milliárd dollárt csökkent a megzuhant népszerűségüknek hála.

Erre a perpatvarra reagált a The Pocket Gods nevű brit zenekar, akik egy ezer számból álló lemez kiadására készülnek. Ezek mindegyike egy rövid szösszenet, amiket úgy írtak meg, hogy épp csak átlépjék a harminc másodperces hosszt, ami a minimális időkövetelmény ahhoz, hogy a Spotify meghallgatottnak tekintsen egy dalt és így fizessen a készítőjének.

Hirdetés

A Spotify drámáját Joe Rogan indította el. A rendkívül népszerű podcast-házigazda rendkívül fontos a nem csak zeneit tartalmakkal foglalkozó platform életében, ugyanis az ő műsora - aminek exkluzivitási jogaiért százmillió dollárt fizetett a Spotify - gyakorlatilag egymaga tartja elfogadható szinten a podcastokba kerülő hirdetések mennyiségét, és így a belőlük befolyó bevételeket.

Rogan viszont gyakran olyan vendégeket is meghív, akik a mainstream álláspontoktól egészen eltérő véleményeket fogalmaznak meg. Ez pedig a Covid19-járvány kapcsán sokak ellenszenvét vívta ki, többek között tudósok és egészségügyi dolgozók is adtak ki közös közleményt, amiben arra kérték a Spotify-t, hogy szabjanak gátat a dezinformációnak, ami a karrierjét humoristaként és UFC-kommentátorként kezdő műsorvezető adásaiban megjelenik.

Hozzájuk csatlakozott január végén a Rock and Roll Hall of Fame-be is beválasztott Neil Young, aki ultimátumot adott a Spotify-nak: vagy Joe Rogan marad a platformjukon, vagy ő. A svéd gyökerű cégnek persze esze ágában sem volt megszabadulni az arany tojást tojó tyúkjától, így Young tényleg levetette zenéit a platformról, és mások is követték. Ez a téma újra előtérbe hozta a zenészek ellenszenvét a Spotify iránt, ami rendkívül keveset, minden ezer lejátszás után 2,38 dollárt fizet a művészeknek, akiknek általában sok más munkatárssal (többek között kiadókkal, jogi képviselőkkel) kell osztozniuk ezen.

Erre reagált a The Pocket Gods nevű zenekar 1000x30 - Nobody Makes Money Anymore, azaz 1000x30 - Senki nem keres már pénzt nevű albumával. Az együttes egyik tagjának elmondása szerint egy 2015-ös cikk inspirálta őket arra, hogy félperces dalokat szerezzenek, az írásban egy zeneprofesszor érvelt amellett, hogy a streaming platform harminc másodperces fizetési küszöbe azt eredményezi majd, hogy a zenészek a korábban megszokottnál rövidebb zenékre törekednek majd. A The Pocket Gods ezt el is kezdte kihasználni, korábban írtak már száz darab félperces zenét a labdarúgó világbajnokságról, vagy éppen ötszázat a karanténban töltött mindennapjaikról.

Legújabb, ezer számos lemezükben viszont expliciten kimondják, hogy a Spotify pocsék juttatásaira reagálnak, egyik daluk címe például 0.002, ami az egy lejátszás után kapott összegre utal, ami korábban (többek között Joe Rogan százmillió dolláros leigazolása előtt) egyébként ennek többszöröse, 0,007 dollár volt. A The Pocket Gods szerint

"kockáztatjuk, hogy kidobjanak a platfomról"

a platformot kritizáló lemezükkel, de a banda szerint ezzel együtt Neil Youngnak sincs teljesen igaza. Ugyanis szerintük a Spotify a független zenészeknek és a szólásszabadságnak kifejezetten jót tesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.