Hirdetés

Ezért is kerül majd többe az 5G-s okostelefonod



|

A Nokia minden egyes mobilgyártótól licencdíjat szed majd az 5G-s okostelefonok után.

Hirdetés

Még az idei évben bemutatják a véglegesített 5G-s hálózati szabványokat, de sok gyártó már most bemutatta a saját vezeték nélküli modemét, ami ezeknek megfelel, sőt, akár többet is tud. Ilyen modemet a Samsung és a Qualcomm is villantott már. 

Hirdetés

A Nokia (jelen esetben nem a HMD Global, hanem a hálózati eszközökkel foglalkozó Nokia) jelentős szereppel bír majd az 5G-s piacon, ugyanis az 5G-t lehetővé tévő alapvető szabadalmak jelentős része a nevéhez fűződik. Ez azt jelenti, hogy aki 5G-s okostelefont akar gyártani, annak licencdíjat kell fizetnie a Nokia szellemi tulajdonának használatáért. 

A finn cég fair (FRAND) feltételek mellett licenceli a technológiát, ami a gyakorlatban 3 eurót jelent. Ez nem hangzik soknak, ugyanakkor ha belegondolunk, hogy hamarosan több száz millió 5G-s okostelefon lesz a piacon, akkor a Nokia meglehetősen sok extra pénzhez jut majd. 

A 3 euró egyébként a maximális díj, tehát emelésekkel a jövőben nem kell számoljanak a gyártók. Azonban nem csak a Nokiának járnak licencdíjak, a Google, a Qualcomm és még a Microsoft felé is kell majd mobilos szabadalmak miatt jogdíjakat fizessenek a gyártók. A szellemi tulajdon használata miatti díjak hamar nagy összegeket tehetnek ki, ezeket szokásos módon - sajnos - általában a végfelhasználók fizetik meg. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.