Hirdetés

Ezért rosszak a keret nélküli kijelzők



|

Egy kijelzőkkel foglalkozó mérnök elmagyarázta, hogy miért rosszak a keret nélküli kijelzők, és az is kiderült, hogy miért választ az Apple és a Samsung olyan sajátos dizájnt, amilyet manapság látunk.

Hirdetés

Miközben eleinte felháborodást okozott, hogyan nézhet ki egy szinte új Google Pixel 3 XL kijelzője olyan rondán, mint amit Marques Brownlee kapott, később érdekes fejleményekhez vezetett az ügy. A kérdéses Pixel 3 XL kijelzőjén olyan rózsaszín függőleges vonalak jelentek meg, amelyek nem tűntek el. Elvileg egy egészen kicsi esés következménye lett ez. 

Hirdetés

A Redditen indított téma aztán nagyon komoly értekezésbe csapott át a kijelzőkről, és bekapcsolódott a beszélgetésekbe az Apple egyik kijelzőkkel foglalkozó mérnöke is. Ő megerősítette, hogy az OLED-kijelzők valóban befelé hajlanak, és alul kapcsolódnak az alaplaphoz. Ez egy elég érzékeny pont, és egy közel keret nélküli kijelzőnél elég egy kisebb becsapódás ahhoz, hogy a képernyőn örökre ilyen vonalak futkossanak. A rózsaszín csíkok is ennek az eredményei, a pixelek véglegesen bekapcsolva maradtak. A jelenségnek külön neve is van a szakmában: VLD (vertikális vonalhiba). 

Erre a jelenségre bárkinek képes az okostelefonja, ha abban OLED-kijelző van. A legtöbb panel ugyanolyan 180 fokos alsó hajlítással kapcsolódik, és általában az alsó káva is vékony. De ha ilyen sérülékeny, akkor miért csinálják vékonyra a gyártók?

Az Apple-mérnök szerint ez nehéz kérdés, a vékony káva miatt a hajlítás közelebb van a kerethez, vagyis könnyebb előidézni a VLD hibát. Az új iPhone-ok ilyen szempontból extrém sérülékenyek. Az androidos gyártók általában azért vastagítják meg picit az alsó kávát, hogy tartósabbá tegyék a készüléket. Az Apple számára a látvány és a dizájn az első, ezért pedig a megbízhatóságot is hajlandó feláldozni (ami a leejtésekre vonatkozik). A többi gyártó különböző okokból választ nagyobb alsó kávát, például hangszóró miatt. Az Apple-mérnök szerint a Samsung is bármikor tudna olyan vékony keretet alkotni, mint az Apple, elvégre az Apple kijelzőit is a Samsung gyártja. A Samsung esztétikai okokból nem tért rá erre az útra, mivel ellenzi a belógó szenzorsávokat. A Samsung az alsó kávát olyan vastagra csinálja, mint a felsőt, így szimmetrikus és szép a végeredmény. 

A magyarázat alapján az Apple számára a dizájn az első, ezért pedig akár törékenyebb iPhone-okkal is beéri. A dizájnbeli különbségek miatt a VLD jelenségre értelemszerűen kevésbé hajlamosak a Samsung készülékek. Remek kérdés, hogy a Galaxy S10 milyen irányba indul tovább, állítólag a káva még vékonyabb lesz. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.