Hirdetés

Ezt az androidos kártevőt lehetetlen törölni



|

Még gyári visszaállítás után is újratelepíti magát az egyik makacs, terjedőben lévő androidos kártevő.

Hirdetés

A ZDNet jelentése szerint egy igen kellemetlen androidos kártevő okoz gondokat a felhasználóknak. Egyelőre az a helyzet, hogy semmilyen ismert módszerrel nem lehet megszabadulni az xHelper nevű malware-től, amely először márciusban bukkant fel, és azóta is terjed.

Hirdetés

A Google ugyan mostanra már lépett az ügyben és eltávolította a Play Store-ból azokat az alkalmazásokat, amelyek titokban "terítették" a kártevőt, de az a legaktívabb időszakában 5 hónap alatt 32 000 mobilt fertőzött meg, mostanra pedig ez a szám 45 000-re emelkedett. A Symantec szerint havonta még mindig 2400 készülék fertőződik meg, ami persze globálisan nem hatalmas szám, de az eddig érintett 45 ezer embernek azért valószínűleg kevésbé őszinte a mosolya ennek hallatán. 

A malware felugró reklámokat és értesítéseket jelenít meg, hogy pénzt szerezzen a támadóknak. A Play Áruházba is átirányítja a felhasználókat, majd prémium szolgáltatások kifizetésére szólít fel. 

Amikor valaki egy fertőzött appot telepít, közben az xHelper is csendben felmászik a telefonra, majd az eredeti programot is törli, amihez kötődött. A jelentések szerint még a gyári állapot visszaállítás a sem segít, ugyanis ezután is mindig újratelepül, és a Symantec, valamint a Malwarebytes szakemberei sem tudnak megbirkózni vele. Elvileg sem az Androidhoz, sem a rendszerappokhoz nem kötődik a malware, szóval egyelőre minden szakértő értetlenül áll azelőtt, hol és hogyan éli túl még a rendszer-resetet is.

Állítólag egyes fizetős védelmi szoftverekkel lehetséges az xHelper eltávolítása, de a jelentések szerint a biztonsági szakértők és a kártevő fejlesztői folyamatosan licitálnak egymásra a fejlesztésekkel. A támadók ráadásul a jelszavakat és banki adatokat is ellophatják, ha akarják. Ugyan a Play Store-ban (elvileg) már nincs fertőző alkalmazás, de ismeretlen vagy nem túl megbízható forrásból továbbra sem tanácsos appokat telepíteni, az xHelper ugyanis pont az ilyeneken keresztül terjed.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.