Hirdetés

Ezt gondolja egy profi fotós az iPhone 14 Pro kamerájáról



|

A skót felföldön bizonyíthatott az Apple 48 megapixeles újdonsága.

Hirdetés

Az Apple a múlt héten mutatta be az iPhone 14-szériát, melynek Pro-variánsai 7 év után elengedték a 12 MP-es elsődleges kamerát, és egy vadonatúj, 48 megapixeles felbontású szenzorral igyekeznek felkelteni a fotózni vágyó vásárlók figyelmét.

A készülékek hivatalosan csak holnap kerülnek a boltokba, de néhány szerencsés tesztelőhöz már idő előtt eljutottak. Közülük való a profi fényképész Austin Mann is, aki évek óta minden új prémium iPhone-t elvisz egy körre. Az iPhone 14 Prót a skót felföldön próbálta ki, a blogján pedig közzé is tette a tapasztalatait.

Hirdetés

A legtöbb figyelmet természetesen a 48 megapixeles felbontásnak szentelte, melynek hála új lehetőségek nyílnak meg a vágáskor, hiszen egyszerűen több megmaradó képponttal gazdálkodhatunk. Mann emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az óriásfotókból bátran nyomtathatunk nagyobb plakátokat is, ennek azonban a tárhelyben is megvan az ára, a ProRAW DNG-fájlok ugyanis 80 megabyte körüli helyet foglalnak.

A fotós mindazonáltal az esetek többségében továbbra is kitartott a 12 MP-es beállítás mellett, mivel ez nemcsak helytakarékosabb, de az akkumulátort is kíméli, valamint gyorsabban végzi a dolgát és összhangban van a két másik hátoldali szenzor (telefotó és ultraszéles látószög) felbontásával is.  A méret letekerésének másik előnye, hogy a képpontokat egyesítő quad-pixel technológiával kevésbé zajosak az éjszakai felvételek, mint az előd iPhone 13 Pro esetében.

Mann az iPhone 14 Pro legnagyobb videós újdonságát, az akció-üzemmódot is próbára tette, amely egy szoftveres képstabilizálási eljárást takar a mozgalmasabb felvételekhez. A fotóst összességében meggyőzték az Action mode képességei, ugyanakkor arra jutott, hogy ennek működéséhez elengedhetetlenek a jó fényviszonyok, miután egy gyengébben megvilágított reptéren egyáltalán nem tudta használni.

Emellett azt is érdemes észben tartani, hogy a funkció levágja a felvétel széleit, így végeredményben kisebb látóteret kapunk, mint amire a használt lencse alapján számítanánk. A fotós szerint ezért ha a fő szenzor alap látószögéhez legközelebbi képsorokat szeretnénk, érdemes inkább az ultra széles egységgel kameráznunk.

Végezetül Mann dicsérte a műholdas kapcsolat lehetőségét, ami kapóra jöhet a hozzá hasonló fotósoknak, akik jelentős időt töltenek a civilizációtól távolabb eső helyeken. Az amerikai modellekben kizárólagossá tett eSIM-nek viszont nem örül, mivel gyakran cserélgeti a kártyáját, mikor külföldön tartózkodik. Elvileg persze arra is van lehetőség, hogy ezt utazás előtt, elektronikus úton oldja meg a helyi szolgáltatóknál, egyelőre azonban még nem sikerült megfejtenie a folyamatot.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.