Hirdetés

Ezt tudja a PlayStation 5 fogyatékkal élő felhasználóknak szánt Access kontrollere



|

A különleges megoldás a mozgásukban korlátozott felhasználóknak kínál lehetőséget az önfeledt játékra.

Hirdetés

Bár léteznek olyan megoldások is, amelyek segítségével akár a gondolatainkkal is irányíthatunk egy videojátékot, ezek még inkább kísérleti fázisban lévő eszközök vagy kreatív barkácsolás eredményei. A Sony azonban gondolt azokra is, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudják rendeltetésszerűen használni a hagyományos PlayStation 5 kontrollereket, ezért nekiálltak egy különleges változat kifejlesztésének.

Az eszközt már az idei CES során bemutatták, akkor még csak Project Leonardo néven. A végül Access névre keresztelt kontroller különlegessége, hogy modulárisan összeilleszthető, így mindenki úgy rakja össze a saját készletét, ahogy számára a legkényelmesebb.

Hirdetés

Az Access kontroller lényege ugyanis, hogy az egyes gombokat ki lehet cserélni, így lehetővé teszi a sokoldalú felhasználást. A most bemutatott csomagban többféle lehetőség közül is lehet választani. Az analóg karokra például lapos, félgömb vagy akár golyó alakú véget is lehet tenni, de a különböző egyéb gomboknál is lehet választani a lapos, széles, kisebb és nagyobb méretű, illetve akár ívelt kialakítású gombok közül. Az egyes gombok jelölése is cserélhető, így oda lehet elhelyezni például az X vagy a O gombokat, ahol a legjobban hozzá lehet férni.

Az Access kontroller többféle módon rögzíthető, így nem szükséges kézben tartani a használat során. Egyszerű, sima felülethez erősíthető, de akár egy autós telefontartóra vagy háromlábú állványra is el lehet helyezni. A kontrolleren négy, 3,5 milliméteres AUX port is található, ami lehetővé teszi saját kapcsolók, gombok vagy analóg joystickok csatlakoztatását.

Az eszközhöz jár egy speciális szoftver is, amelyben teljes mértékben testre lehet szabni a gombok működését, így akár kétféle különböző parancsot is ki lehet adni ugyanazzal a gombbal. A játékosok különféle profilokba menthetik a beállításaikat, például autós vagy lövöldözős játékok irányításához.

A rendszer lehetővé teszi, hogy egyszerre akár két Access és egy DualSense (vagy DualSense Edge) kontrollert egyetlen virtuális kontrollerként használjunk, így akár másokkal együtt is lehet játszani. Bizonyos funkciókat pedig akár automatikusan is képes működtetni az eszköz: például egy autós játékban be lehet állítani, hogy a gáz automatikus legyen, így a játékosnak nem kell külön lenyomva tartania egy ravaszt vagy gombot.

A Sony hivatalos blogján egyelőre még nem közölték, hogy mikortól lehet megvásárolni a különleges kontrollert, ahogy azt sem, hogy mennyibe fog kerülni. Ezt az ottani ígéret szerint azonban az előttünk álló hónapokban megteszi majd a japán gyártó.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.