Hirdetés

Ezt tudja a Teslák rejtett „Elon Mode” funkciója



|

Egy hacker közel 1000 km-t tett meg a titkos funkcióval.

Hirdetés

A Tesla és Elon Musk évek óta hitegetik a vásárlókat, hogy már közel van a teljes önvezetési üzemmód rajtja, ám a Full Self-Driving (FSD) még mindig csak béta üzemmódban érhető el és csupán azoknak, akik hajlandók kifizetni a 15 ezer dolláros felárát.

A téma legutóbb májusban került a hírekbe, amikor a német sajtón keresztül nyilvánosságra hozott belsős dokumentumokból kiderült, hogy a funkció sokkal kezdetlegesebb és veszélyesebb állapotban van, mint azt a gyártó nyilatkozatai sugallták. Most viszont egy hacker arra hívta fel a figyelmet, hogy a Teslák egy zárolt üzemmódja már lehetővé teszi a beavatkozás nélküli vezetést is.

Hirdetés

Az úgynevezett "Elon Mode"-ot egy ismert Tesla-hacker, greentheonly fedezte fel, a funkció különlegessége pedig az, hogy a használatakor nem szükséges időről időre megmozdítani a kormányt. Ez jelenleg az alapvető önvezetési funkciókat kínáló Autopilot és az FSD üzemmódokban is kötelező, a sofőrök pedig csak "naggingként", vagyis nyaggatásként hivatkoznak rá.

A hacker állítása szerint már 600 mérföldet, vagyis közel 1000 km-t tett meg a funkcióval, amiről több bejegyzést és egy videót is közölt a Twitteren. Az Elon Mode-ot ugyanakkor csak a Tesla által birtokolt vállalati járműveken sikerült előcsalnia, a "civil" autókban az eddigi tapasztalatok alapján nem működik a különleges funkció.

Egyelőre rejtély, hogy a Tesla tervezi-e egyáltalán az Elon Mode nyilvános kiadását, avagy csak egy céges tesztprogramról van szó, a beszámolót olvasva viszont a zárolt üzemmód sem tesz csodákat, mivel a használatakor is jelen vannak az önvezető rendszer olyan ismert gyengeségei, mint véletlenszerű sávváltások és a túl lassú autópályás haladás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.