Hirdetés

Ezzel a rendszerrel 10 évig húzhatják a régi okostelefonok



|

Halad a PostmarketOS fejlesztése: már 112 eszközön képes elindulni a rendszer, de sajnos nagyon sok időbe telik még, mire akármire is használható lesz.

Hirdetés

Egy iPhone készülékhez akár 5 évnyi rendszerfrissítést kapnak a felhasználók, míg a Google okostelefonjaihoz 3 évet. Bármilyen más mobilnál jó, ha összejön a 2 év. Ezt a problémát szeretné megoldani a PostmarketOS. 

Hirdetés

2017-ben a fejlesztő egy Linux-alapú, nyílt forráskódú rendszert ígért, ami elméletileg 10 éves élettartamot garantálna az okostelefonoknak. Sajnos ettől még nagyon messze vagyunk, de a fejlesztők 600 nappal a munka kezdete után betekintést engedtek a színfalak mögé. 

A rendszer részben már működik: 112 különféle eszközön tud bootolni, például a Google Nexus 5-ön, a Librem 5-ön, a Pine A64-en vagy a Necunos NC_1-en. Sőt, a Raspberry Pi 3-on és a Raspberry Pi Zerón is fut, illetve egyes táblagépeken. 

A rossz hír az, hogy egyelőre a telefonhívásokat sem támogatja a rendszer. Vagyis nagyon messze vagyunk még attól, hogy bárki ezzel tarthassa életben a régi mobilját. A jövőben az Alpine Linux stabil buildjére való átállás azért felgyorsíthatja a munkát, illetve a jobb kezelőfelületekkel is folyamatosan kísérleteznek. A projekt tehát messze nem halott. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.