Hirdetés

Ezzel a weboldallal bárki harcba szállhat az orosz háborús propagandával



|

Lengyel hackerek egy csoportja a civilek kezébe adta az orosz polgárok informálásának lehetőségét.

Hirdetés

Az Oroszországból kijutó anyagokból egészen jó képet kapunk arról, hogy az ott élőknek hogyan tálalják az Ukrajna ellen folytatott háborút; semmiképp sem háborúként. A lakosság a hírekben csak és kizárólag a Putyin vezette kormány propagandájával találkozik, ami nem meglepő módon komolyan eltorzítja a háború valós és rendkívül sötét képét.

Az internet világában azonban minden korábbinál nehezebb buborékban tartani az embereket, ezt az orosz vezetés most a saját bőrén tapasztalhatja meg. Korábban az Anonymous hirdetett kiberháborút a Putyin-rezsim ellen, most pedig újabb, korábban nem ismert típusú támadással kell szembenéznie az orosz propagandagépezetnek.

Hirdetés

Lengyel programozók egy csoportja hozzájutott több mint 20 millió telefonszámhoz és közel 140 millió e-mail címhez, amik mind orosz magánszemélyekhez vagy cégekhez köthetők. Ehhez az adatbázishoz készítettek egy weboldalt, ahol bárki kikérhet egy kontaktot és egy előre megírt üzenetet, amit így elküldhet egy véletlenszerű orosz telefonszámra vagy e-mail címre.

"Kedves oroszok, az önök médiáját cenzúrázzák. A Kreml hazudik. Ismerjétek meg az igazságot Ukrajnáról az ingyenes interneten és a Telegram alkalmazáson keresztül. Ideje megbuktatni a diktátor Putyint!"

Ilyen, és ehhez hasonló üzeneteket generál a weboldal, amit bárki könnyedén kimásolhat, majd elküldhet Oroszországba. A squad303 néven futó csapat állítása szerint a március 6-ai indulás óta több millió üzenetet küldtek a felhasználók, amik között nemcsak szöveg, hanem háborús felvételek és a nyugati médiából származó haditudósítások is vannak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.