Hirdetés

Ezzel az érvvel bizonygatja az Apple, miért jó az nekünk, hogy töltő nélkül adja az iPhone-okat



|

A cupertinóiak szerint rengeteg fém szükségtelen felhasználását spórolta meg a közelmúltban bevezetett üzleti modell.

Hirdetés

Az iPhone 12-széria őszi rajtjakor beigazolódott az akkor már régóta keringő pletyka, mely szerint az Apple többé nem fog töltőt csomagolni a telefonok mellé. A lépés ráadásul a paletta többi modelljét is érinti, ezért az olcsóbb almás mobilok is kisebb dobozba kerültek, áramellátásukról pedig a vásárlóknak kell gondoskodnunk.

A vállalat környezetvédelmi szempontokkal indokolta a döntést, amit persze sokan szkeptikusan fogadtak, szimpla spórolást sejtve a változtatás mögött. A bejelentést ugyanakkor nem kísérte különösebb felháborodás, a jackcsatlakozó kihagyása az iPhone 7-ből legalábbis a maga idejében érezhetően hevesebb reakciókat váltott ki. Az Apple marketingesei azonban a biztonság kedvéért most továbbmagyarázzák a bizonyítványt a cég nemrég publikált éves környezetvédelmi jelentésében.

Hirdetés

A 2020-ban elért eredményeket taglaló összeállítás szerint a töltő kihagyásával összesen 861 000 tonna rezet, cinket és ónt takarított meg a vállalat, a kisebbre szabott dobozokkal pedig raklaponként akár 70%-kal több iPhone 12-t tudnak leszállítani. A beszámolóból az is kiderül, hogy 2019-hez képest 2,5 millió tonnával csökkentették a cég szén-dioxid kibocsátását (25,1 millió tonnáról 22,6 millióra), valamint az energiafogyasztást is sikerült mérsékelniük 13,9 millió kWh-val.

A jelentésben Lisa Jackson, az Apple környezetvédelemért felelős alelnöke arról ír, hogy a tavalyi évben karbonsemlegessé vált a cég működése, s továbbhaladtak a 2030-ra kitűzött teljes karbonsemlegesség célja felé is, melynek érdekében már több mint 110 beszállítójuk kötelezte el magát a tiszta energia mellett.

A győzelmek sorában szóba kerül az újrahasznosítás témája is: az almás termékekben elvileg ismét rekordot döntött az újrahasznosított alapanyagok aránya. A jelentés itt többek közt a MacBook Air kijelzőjét (40%-ban reciklált összetevőkből készül), valamint az iPhone 12-ben és az Apple Watch Series 6-ben található volfrámot említi (ennek 99%-a származik újrahasznosított forrásból).

A kidobásra ítélt kütyük feldolgozását a cég részben maga végzi a Daisy nevű robot segítségével. Az Apple szerint a Daisy texasi telephelyén szétszerelt 1 tonnányi iPhone-alkatrész annyi aranyat és rezet tartalmaz, amennyi 150 tonna érc kifejtésével egyenértékű. A vállalat ezen kívül külsős partnerekkel is szerződésben áll, minek eredményeként 2020-ban összesen 39 000 tonna e-hulladékot sikerült feldolgozniuk.

A jelentés rámutat a műszaki megoldásokkal elért eredményekre is. Az új M1 processzorral például 34 százalékkal csökkentették a Mac mini karbonlábnyomát, a 8. generációs iPad pedig hatékonyabb tápegységével 66%-kal kevesebb energiát fogyaszt. Az utóbbi kapcsán a beszámoló azt is megjegyzi, hogy az elmúlt 12 évben összesen 70%-kal mérséklődött az Apple termékek energiaigénye.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.