Hirdetés

Ezzel az üzenettel búcsúzik Cortana, a Windows személyi asszisztense



|

Ennyi volt, tényleg elköszönt a Microsoft szebb napokat is látott okosasszisztense.

Hirdetés

Aki rendszeresen követi a tech világ híreit, annak nem újdonság, hogy mindig van egy aktuális divatszó a szektorban, ami köré hatalmas felhajtást kerítenek az iparág legbefolyásosabb szereplői. Jelenleg ez a generatív mesterséges intelligencia, pár éve a metaverzum volt, a 2010-es évek elején pedig a hangalapú asszisztensek töltötték be a mindent megváltó üdvöske szerepét.

A Siri, az Alexa és a Google Assistant mellett azonban a Microsoft-féle Cortanának már nem jutott elég babér, ezért hosszú haláltusa után most eljött a búcsú ideje.

Hirdetés

A Microsoft egy júniusi közleményben tudatta, hogy megszünteti a Windowsba épített Cortana alkalmazás támogatását. Az első felhasználók a múlt héten kezdték jelezni, hogy már nem indul el náluk a szebb napokat látott app, nemrég pedig hivatalosan is befutott az asszisztenssel leszámoló frissítés. A telepítés után az alábbi ablak fogad a beszántott app elindításakor, mintegy sírkőként állítva mementót a Halo-játékok egy fontos karakteréről elnevezett szolgáltatásnak.

Cortana számára ugyanakkor még akad némi élet a halál után is: a Microsoft Teams Mobile, a Teams Mobile Display és a Teams Rooms platformokból csak valamikor az ősz során kerül ki az asszisztens, a mobilos Outlook-kliensbe integrált változata pedig az aktuális ígéret szerint hosszabb távon is velünk marad.

Ami pedig a Windowst illeti, a Cortana utódja itt a mesterséges intelligenciára épülő Copilot-alkalmazás lesz, amely az OpenAI generatív algoritmusaira épülve változatos feladatokat képes elvégezni a Microsoft 365 alkalmazásain belül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.