Hirdetés

Ezzel a toronnyal fogná be Kína az űrben gyűjtött napenergiát



|

Sikerrel tesztelték az űrbéli napelemparkokat kiszolgáló földi technológiát.

Hirdetés

Nemrég számoltunk be róla, hogy Kína az űrben készül naperőművet építeni, amely a földi kellemetlenségeket kikerülve korlátlan mennyiségű energiával láthatná el az ország katonai és civil szektorát.

A jelenlegi tervek szerint 2035-re már 10 megawattnyi energia érkezhet a 400 km-es magasságban telepítendő létesítményből, addig azonban még rengeteg kihívást kell megoldani, köztük az energia átsugárzására szolgáló technológia kifejlesztésével. Ebbe az irányba tett egy komoly lépést a Xidian Egyetem, ahol nemrég tesztelték a "küldemény" fogadásáért felelős tornyot.

Hirdetés

A 75 méter magas monstrumot június 5-én tették próbára, teljes sikerrel zárva a kísérletet. Az intézmény sajtóközleménye szerint ez a világ első, "teljes összeköttetést és komplett rendszert magában foglaló" űralapú naperőműve. A torony magas frekvenciájú mikrohullámú sugárzással kapcsolódik majd az alacsony föld körüli pályán keringő napelemekhez.

Az egyetem déli campusán álló szerkezet az OMEGA (Orb-Shape Membrane Energy Gathering Array) nevű komplex projekt része, melyen 2014-ben kezdtek dolgozni az Xidian elektromechanikai mérnöki karának munkatársai. A NASA-nál szintén zajlik egy rivális technológia, az SPS-ALPHA fejlesztése, a Xidian tornyával viszont most sikerült 55 méteres távolságba sugározni az energiát, amivel a kínai program hirtelen 3 évvel előzte meg az eredeti ütemtervét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.